Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat una Proposició no de Llei en Les Corts en què insta el Consell a establir línies de subvenció necessàries per a impulsar l’activitat de la ramaderia extensiva en les comarques de l’interior com una activitat útil per a prevenir incendis.

Segons ha assenyalat el diputat de Compromís, Josep Maria Pañella, “un estudi de la Unió de Llauradors afirma que amb una quantitat inferior als quatre milions d’euros, invertida en la ramaderia extensiva per a la neteja de les muntanyes, s’haguera evitat que els incendis que hem patit en el mes de juny resultaren tan devastadors. L’estudi elaborat per aquesta organització agrària posa de manifest que amb un total de 375 pastors i una quantitat de 3,75 milions d’euros, les prop de 50.000 hectàrees que han resultat afectades pels incendis hagueren estat netes enguany i s’haurien minimitzat els danys i el drama causat”.

Si estenem la mateixa proposta a la superfície total d’hectàrees forestals del País Valencià, més de 1,2 milions, es necessitarien uns 9.000 pastors i una quantitat de 91 milions d’euros anuals.

Per a Pañella “esta inversió econòmica és totalment assumible si tenim en compte la catàstrofe que suposa per als nostres pobles perdre una important massa forestal, en primer lloc per la part econòmica de pèrdua d’ingressos (agraris, forestals, turístics), però també pel vessant mediambiental o paisatgístic o fins i tot sentimental”.

“Un llaurador o un ramader en actiu en les nostres zones de secà és una garantia per a prevenir els incendis, deixar-los abandonar és un clar risc. És molt més efectiu per tant destinar més recursos a potenciar la ramaderia en zones boscoses o l’agricultura que invertir posteriorment en molts mitjans per a apagar el foc”, ha conclòs el diputat de Compromís.