Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en temes mediambientals, Juan Ponce, ha anunciat que des del seu grup parlamentari es demanarà una compareixença del conseller de Governació, Serafín Castellà, perquè done explicacions de l’incendi forestal de la Torre de les Maçanes que ha costat la vida a dos brigadistes i en el qual també van resultar ferits dos professionals més.

Segons Ponce, “allò que va originar la tragèdia no va ser un “llamp” o “una deflagració espontània fruit de les condicions adverses” com apareixia en premsa dies arrere, sinó l’execució d’un contrafoc en un lloc inadequat i en unes condicions perillosíssimes. Si va ser així els morts i ferits es podrien haver evitat i cal depurar responsabilitats”.

El diputat verd de Compromís en el parlament valencià considera que, a més de les responsabilitats que determinen els jutjats, “Castellano haurà d’explicar qui i per què va donar eixes ordres tan temeràries, si eixe comandament estava capacitat per a donar-les malgrat el risc que comportava, i com és possible que es prenguen decisions tan discutibles quan estan en joc 20 vides humanes (3 brigades i 3 camions de bombers). També haurà d’explicar per què (segons El País de 16/08/2012) els ferits van haver de ser evacuats en vehicles privats, per què van haver de ser atesos per metges “voluntaris” i per què el brigadista ferit que després va morir va haver de ser traslladat d’un hospital a un altre amb una pèrdua de temps important”.

Així mateix, segons Ponce, “Castellano també haurà d’explicar perquè va declarar que havia sigut un atrapament, que sol ser resultat d’un canvi en la direcció del vent i per tant impredictible, quan sabia que la desgràcia era fruit d’eixe contrafoc que algú va ordenar executar, i per tant es podia haver evitat”.

El diputat ecologista ha advertit que, des de Compromís, “anem a exigir que el conseller Castellano done totes estes explicacions en seu parlamentària, així com la tardança en la intervenció dels mitjans d’extinció, la qual cosa en condicions climàtiques adverses és una absoluta irresponsabilitat; només després de diverses hores d’incendi en marxa ha arribat el gruix dels mitjans aeris, la qual cosa va ocórrer en Cortes i ha tornat a passar a la Torre de les Maçanes”.