Bota al contingut principal

El diputat de Compromís i portaveu en temes mediambientals del grup parlamentari, Juan Ponce, ha anunciat que la coalició presentarà una sèrie de propostes en els ajuntaments dels municipis afectats pels últims incendis forestals i també en les Corts Valencianes, “perquè el Consell done un gir radical en la seua política d’improvisació i desenteniment absolut dels territoris arrasats pel foc”.

Segons ha declarat Ponce, “des de Compromís anem a demanar que els fons destinats a pal•liar els efectes dels incendis forestals de la Torre de les Maçanes, Penàguila i Benifallim siguen gestionats per les entitats locals. D’aquesta forma es donarà participació als municipis, a les associacions locals i ells seran els que decidisquen quin tipus d’accions poden realitzar-se”.

En aquest sentit, Compromís defensarà que els fons econòmics destinats a la restauració paisatgística i recuperació ambiental dels terrenys afectats pels incendis de la Torre de les Maçanes, Penàguila i Benifallim siguen canalitzats a través d’un Pla de Desenvolupament Local Sostenible, en l’elaboració del qual i supervisió participen experts dels Centres d’Investigació valencians, pioners a nivell mundial, com el CEAM, CIDE-CSIF, CIEF (GVA) o les Universitats valencianes.

El diputat considera que després del foc, “no pot permetre’s que es gasten diners públics per a talar la fusta cremada i que la regalen a empreses privades, quan eixa actuació és totalment innecessària i també nociva per al medi. Que no s’utilitzen les excuses de la restauració paisatgística o de prevenció de plagues per a l’extracció de la fusta cremada, arguments usats anys arrere, doncs està demostrat científicament que en aquesta extracció es generen més danys ambientals que beneficis i que les plagues que afecten als arbres cremats i morts no poden estendre’s a la massa afectada per tractar-se de plagues d’espècies diferents”.

Entre les iniciatives que promourà Compromís, es troba la petició que l’incendi de la Torre de les Maçanes, Penàguila i Benifallim tinga la mateixa consideració amb caràcter general que els de Cortes de Pallàs i Andilla, “doncs els efectes sobre els tres municipis d’Alacant afectats són molt similars als patits en els 22 municipis afectats pels 2 grans incendis d’inicis de juliol de 2012”, segons ha puntualitzat Ponce.

També, el diputat verd de Compromís demanarà que s’augmente la dotació de mitjans tant per a la prevenció d’incendis com para la seua extinció, “dotacions que hauran de tenir les seues bases en els municipis afectats així com també anem a sol•licitar que es faciliten les condicions per a la creació de sengles grups de voluntaris, correctament formats i equipats, tant per a la prevenció (informació i vigilància) d’incendis com para la seua extinció”.