Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha participat este matí a un debat amb representants de totes les formacions amb presència amb el parlament valencià, que ha organitzat UGT-PV amb motiu de l’Escola d’Estiu del sindicat. A banda de l’anàlisi de la situació, Morera ha anunciat públicament que des de la coalició valencianista, progressista i ecologista es demanarà a les Corts que es torne a la Constitució “votada i aprovada en referèndum en 1978, per evitar la reforma exprés de l’any passar de l’article 135 que es va fer pensant en els mercats i en els especuladors i no en les persones”.

Morera ha assegurat que la millor manera d’abordar la justícia, la cohesió, la igualtat i la solidaritat, “es fa posant a la persona al centre de l’acció política i fent polítiques públiques de responsabilitat. Cal una interlocució social que no existeix en l’actualitat per les formes del govern”.

El portaveu de Compromís al parlament valencià ha reconegut que la sensació del seu grup “és que alguns volen fer negoci amb el nostre benestar, eixe que ha costat tanta lluita i tants esforços aconseguir. S’ho estan carregant per la porta xicoteta i hi ha que decidir si ajudem als bancs o a la gent treballadora, si creem un horitzó de vida digna, si creem una economia de les persones, del bé comú, i nosaltres tenim molt clar quines han de ser les prioritats que s’han de prendre des de l’acció política”.

Segons Morera, “cal dir-li a Merkel que les seues polítiques de rescat de bancs i d’austeritat no són la solució i els nostres governats s’haurien de plantar. Ens hem de plantar per a no pagar-ho els de sempre, perquè Europa o és solidària o no és Europa i en estos moments certs polítics ens estan allunyant bastant de la idea solidària d’Europa”.

El representant de Compromís al debat organitzatmper UGT-PV ha considerat que el model pervers que s’han donat en el cas valencià, “on han destrossat l’economia productiva i ens han situat en el mapa de la rialla per culpa dels governants. Els que ens han portar a esta situació no ens poden traure de la crisi”.

Morera ha tornat a reivindicar que es faça, amb caràcter d’urgència una auditoria del deute, “volem saber en què s’han gastat els diners públics perquè hi ha un deute impropi i ens ho volen fer pagar als demés, als qui no som els culpables”.

Des de Compromís s’han defensat “polítiques progressistes per a eixir de la crisi i per això, hem de plantar-nos davant dels mercats. Qui ha prestat també té responsabilitats i això ve des del dret romà i qui ha prestat diners per a la bombolla, també tindrà certa responsabilitat del que està passant i no pot defugir”.

Morera ha arribat a la conclusió que hi ha esperança i solucions, “però amb polítiques progresistes i fiscalitat progressiva. Hem de recuperar la interlocució social i construir entre totes i tots un futur digne per a les persones. Cal construir la societat del benestar i recuperar l’economia, perquè amb l’estafa de a crisi ens lleven l’autogovern per a recentralitzar Espanya”.

El síndic de Compromís ha augurat que, “amb un canvi de valors, on estiguen al centre de l’acció política la solidaritat, el treball i el rigor, ens podrem plantar front a una Europa insolidària que tracta als ciutadans com els culpables, encara que no és així”.