Bota al contingut principal

Segons ha assenyalat el diputat de Compromís, Fran Ferri, ” en els últims anys s’ha anat estenent pel món una política anomenada Open Access (Accés Obert), que fa referència a la garantia d’accés gratuït a través d’internet dels articles d’investigació”.

L’objectiu d’aquesta política és accelerar el progrés científic, ja que tota investigació i innovació es basa en descobriments anteriors. Per això és fonamental aconseguir un sistema eficient que permeta la propagació i l’accés tant a les publicacions científiques com a les dades en brut relacionades amb una determinada investigació.

En este sentit el grup parlamentari Compromís ha registrat en Les Corts una Proposició No de Llei en què s’insta al Consell a impulsar una política d’Accés Obert a fi de què els resultats de projectes d’investigació finançats amb fons públics siguen de domini públic i accessibles de forma gratuïta.

Així mateix s’insta al govern valencià a introduir com a criteri en les convocatòries d’ajuts a projectes d’investigació que els seus resultats siguen de lliure accés per qualsevol persona física o institució acadèmica interessada.

“Les polítiques d’Accés Obert -ha explicat Ferri- venen precedides per les demandes de milers d’investigadors de tot el món que han denunciat de manera reiterada com les publicacions científiques aconsegueixen grans beneficis bloquejant l’accés a través de tarifes abusives, a les investigacions finançades amb diners públics”.

Els principals beneficiaris de l’alliberament d’aquests resultats són els propis investigadors, les universitats, i les xicotetes i mitjanes empreses, que veuran com s’abarateix el cost d’I+D.

“La Societat del Coneixement s’ha de construir sobre la base de l’extensió dels drets d’accés a la informació per a que els seus beneficis arriben a tota la ciutadania i no es troben reservats per a una élite que obstaculitze el progrés i els avanços científics”, ha conclòs el diputat de Compromís.