Bota al contingut principal

En una resposta parlamentària a una petició de documentació de Compromís rebuda hui en el grup parlamentari el conseller d’Hisenda, José Manuel Vela, reconeix que la Generalitat arrastra des de 2010 un deute de més 256 milions d’euros amb 299 ajuntaments del País Valencià.

 Segons el síndic de Compromís, Enric Morera, “el deute que el govern valencià manté amb els ajuntaments està asfixiant i impedint un funcionament normal dels consistoris”.

 “El que és mes inquietant és que el govern del PP no té cap pla per fer front al deute de la Generalitat amb els ajuntaments la qual cosa posa en una situació d’extrem perill a les corporacions locals”.

 Hem de recordar que les condicions d’accés al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), al qual el Consell està fiant el seu futur econòmic, fixen taxativament que les comunitats que s’acullen a esta ajuda de l’Estat han de satisfer primer els interessos del deute bancari. Després, han d’atendre els deutes amb Hisenda, les factures pendents i, en últim lloc, les subvencions a universitats i ajuntaments. “Així que és fàcil augurar que els ajuntaments no cobraran res del que els deu la Generalitat quan es tinguen els diners del FLA”, ha afegit Morera.

 “El Consell ja no sap com dissimular i amagar la seua incompetència i per al deute que mantenen amb els consistoris locals no hi ha pla A, ni pla B ni pla C. És una situació molt greu que el govern del PP deixe en esta situació d’inseguretat els ajuntaments, a milers i milers de veïns i veïnes que paguen els seus impostos però veuen com la Generalitat té altres prioritats abans que atendre els municipis. Des de Compromís exigim al govern valencià transparència i sinceritat amb un tema tan delicat com saber quan tenen previst satisfer este deute”, ha apuntat el síndic de Compromís.

 De la mateixa manera Morera ha assegurat que, a més de l’asfíxia econòmica dels ajuntaments, “estan en risc extrem centenars d’empreses i milers de llocs de treball, ja que si la Generalitat no paga el deute que té amb els municipis valencians, molts proveïdors es veuran obligats a tancar els seus negocis i a enviar a l’atur als seus treballadors”.