Bota al contingut principal

Enric Morera ha presentat una proposició no de llei en el parlament valencià perquè el Consell demane una reducció del dèficit proporcional de la despesa pública que es genera entre l’estat i les comunitats autònomes.

 

L’acceptació de les mesures imposades per la troica a l’estat, i les imposicions d’aquest a les autonomies, ha estat un nou colp “al benestar i provocarà més recessió, perquè l’austericidi que proposa el govern de Rajoy no és la fórmula correcta per superar aquesta crisi i així ho diuen els experts, com per exemple el premi Nobel d’Economia Joseph Stilitz”, segons ha declarat el portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera.

 

Morera considera que el govern de Rajoy “està totalment desorientat i, el pitjor de tot, no hi ha cap govern autonòmic del PP amb coneixements i trellat per a posar fre als despropòsits del govern central, uns despropòsits que tal com diuen Stilitz o també l’altre premi Nobel, Paul Krugman, imposar més austeritat no serveix per a res perquè el que cal són polítiques d’estímul i exigir més solidaritat als països del nord i, hui per hui, està passant tot el contrari”.

 

Segons el portaveu de Compromís, “les comunitats autònomes suporten més d’un terç de la despesa pública, i, per tant, l’objectiu del dèficit per a 2013 hauria de ser del 2,2% perquè el repartiment de la càrrega entre les diferents administracions fóra proporcional”. És més, segons Morera, “l’estat està traspassant la responsabilitat de la reducció del dèficit a les comunitats autònomes, que hauran de fer més retallades en educació, en sanitat i en altres serveis socials, tenint en compte que aquestes competències suposen el 80% de la despesa dels pressupostos”.

 

Per a Morera, “el govern central no aplica amb les autonomies la mateixa flexibilitat que Europa sí que té amb l’estat espanyol i, per això, s’està cometent una injustícia perquè les comunitats suporten el 37% de la despesa total de l’estat, que es concentra en les competències transferides d’educació, sanitat i altres serveis socials i, per tant, si cal reduir dèficit, els governs continuaran retallant més i més el ja més que retallat sistema del benestar”.

 

A banda de la crítica, des de Compromís també proposen mesures de xoc. Segons Morera, “reduir el dèficit i assolir l’equilibri pressupostari es podria concretar amb l’augment dels ingressos públics derivats d’una major recaptació, però no fent pagar més als ciutadans que no tenen la culpa, com està passant amb el cas de l’IVA, sinó estimulant l’economia, perseguint d’una forma efectiva als defraudadors de la hisenda pública i aplicant un model fiscal més progressiu”.

 

Per tots estos motius, des de Compromís proposen que el Consell “demane al govern central una reducció del dèficit proporcional de la despesa pública que es genera entre l’estat i les comunitats autònomes, i que aquesta es produïsca en un espai temporal igual a l’exigit per la Unió Europea per al conjunt de l’estat espanyol”. També, des de la coalició valencianista, progressista i ecologista proposen reclamar a l’executiu central “mesures d’estímul de l’economia productiva, el combat del frau fiscal i la implantació de mesures de fiscalitat progressiva que suposen un augment dels ingressos públics per assegurar el manteniment de l’estat del benestar”.