Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat una pregunta parlamentària en Les Corts Valencianes per a conéixer quina valoració fa el govern del PP sobre la relació entre l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) dirigit per Consuelo Císcar i Gao Ping, cap de la xarxa de blanqueig de diners de la màfia xinesa recentment desmantellat. Tota vegada que l’IVAM va gastar en l’any 2008 440.280 euros en la compra de una sèrie fotografies a la galeria de Gao Ping, així com ha organitzat dues exposicions, una a València i una altra a Xina, amb este galerista.

Císcar fou nomenada directora de l’IVAM l’any 2005 i després d’una primera exposició a Shangai a l’estiu de 2006 a la qual s’enviaren obres de Julio González, Martín Chirino, Andreu Alfaro i Miquel Navarro la col•laboració entre el museu valencià i Xina ha sigut molt intensa. S’arribà inclús a signar un conveni pel qual l’IVAM finançava el transport i el muntatge de les seues exposicions a Xina però no pagaria per l’ús de les sales i a l’inrevés les sales d’exposició xineses pagarien els seus trasllats però no per exhibir-se a l’IVAM. Inclús el museu valencià ha tingut contractat des de l’any 2008 a un intermediari a raó de 71.000 euros anuals per a què trobara espais expositius a Àsia. La relació entre l’IVAM i Xina està sent tan gran que en estos moments el museu que dirigeix Consuelo Císcar compta amb dues exposicions temporals d’artistes xinesos.

Per a Oltra “és molt sospitós que el màxim trànsit d’obres d’art que ha tingut l’IVAM gestionat per Císcar haja sigut precisament amb Xina. Es dóna la circumstància de què l’intercanvi d’obres d’art entre l’IVAM i la Xina es realitza en contenidors, els quals reben un tractament específic per transportar este tipus de mercaderia. Això posat en relació amb el modus operandi de la xarxa d’evasió de capitals, que segons les investigació es feia en gran part a través de contenidors, resulta més que curiós”.

“El fet que Consuelo Císcar no haja donat cap explicació pública sobre este assumpte que puga hores d’ara posar un poc de llum i demostrar que no hi ha cap relació amb esta trama també és sospitós. Açò fa mala olor i volem que el govern i la senyora Císcar donen explicacions. O bé la senyora Císcar ha sigut una visionària de l’art xinés o bé, com les casualitats existeixen poques voltes, si que hi ha una relació fosca, que s’haurà d’explicar molt bé, amb esta trama de blanqueig de diners desmantellada”, ha conclòs Oltra.