Bota al contingut principal

Compromís ha presentat en les Corts Valencianes i en el Congrés dels Diputats sengles iniciatives parlamentàries perquè aquells bancs que reben ajudes públiques, que van a ser rescatats amb els diners dels nostres impostos, no puguen desnonar a la gent de les seues cases.

 Per a la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “no pot ser que en un país on es dediquen milions i milions d’euros a salvar els bancs hi haja persones que se suïciden perquè els tiren dels seus habitatges, els deixen sense sostre, en el carrer amb les maletes i amb els seus fills”.

 “No podem permetre aquesta situació, els bancs han d’assumir responsabilitats. Nosaltres hem defensat des del principi que el que cal és rescatar les persones i no els bancs, però en tot cas, tots els bancs que hagen rebut diners públics perquè no han gestionat bé els seus comptes han de tindre responsabilitats socials i obligacions legals”.

 Amb les seues propostes Compromís reclama canvis normatius mitjançant els quals s’establisca la renegociació de les condicions hipotecàries de les persones amb dificultats de pagament; la reducció del deute que es considere que està per sobre de la capacitat de pagament del prestatari i una nova taxació pagada per l’entitat; la venda o lloguer efectiu de mínim el 70% del seu actiu immobiliari i la destinació de mínim el 30% dels beneficis anuals a obra social.

 Així mateix respecte a la retribucions dels directius dels bancs la coalició proposa l’eliminació d’indemnitzacions per cessament o jubilació dels membres dels seus consells d’administració o directors generals de l’entitat; l’obligació de complir amb els principis de la banca ètica, cooperativa o ciutadana i la prohibició de retribucions als membres del Consell d’administració o directors generals que supere la bretxa salarial d’un a tres vegades el salari més baix de l’entitat.

 Per a Oltra “de no establir mesures com aquestes estem construint una societat en la qual els bancs empobreixen els ciutadans quedant-se els diners públics i damunt els tiren al carrer; eixa no és una societat democràtica, és una societat injusta”.