Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes no ha assistit este matí a l’acte de lliurament dels premis “Jaime I” perquè, en opinió d’Enric Morera, “són uns premis aparador, sense projecció exterior i que estan enfocats per a premiar a prestigiosos científics mentre el sector de la investigació valenciana es troba en una situació terminal, amb molts projectes paralitzats i amb els nostres investigadors fugint en massa d’ací”.

Els mitjans de comunicació valencians, recentment, han publicat informacions al voltant dels premis “Jaime I”, els quals estan millor dotats econòmicament que els Príncipe de Asturias i compten amb un important jurat, format per molts premis Nobel. A més, el 80% dels premis són sufragats per patrocinadors privats, mentre que la participació econòmica de la Generalitat ha anant reduint-se any rere any, fins aportar tan sols el 20%.

No obstant això, des de Compromís consideren que, en primer lloc, “els premis haurien de tindre la denominació autèntica del rei fundador del Regne de València, que no és una altra que Jaume I i no Jaime I i, vista la poca transcendència exterior que tenen, caldria emprar millor les aportacions econòmiques que fan les empreses per ajudar als investigadors valencians”.

El portaveu de Compromís ha recordat que, fa pocs dies, “els experts alertaren que les retallades en investigació suposen un greu perill per a l’avanç de la nostra societat i que cal apostar per ajudar econòmicament a la qualitat dels projectes i no a la quantitat. Nosaltres pensem que els 700.000 euros anuals dels Jaime I serien una bona col•laboració amb projectes valencians que tenen repercussió en el benestar de les persones, dins i fora del País Valencià”.

Segons Morera, “compartim l’opinió de molts prestigiosos científics que diuen que s’està produint un greu atac al talent dels investigadors i que s’està fent un mal irreparable als joves, que opten per anar-se’n a continuar investigant i formant-se fora del nostre territori. No podem oblidar tampoc l’ERO del Centre d’Investigació Príncep Felip, el que demostra la manca total d’interès cap a la ciència per part de la Generalitat i també del Govern central”.