Bota al contingut principal

La directiva europea ja va denunciar a l’octubre de 2012 a Espanya per no complir amb el calendari d’aprovació dels plans hidrogràfics
El ministre de Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, i representants de les confederacions hidrogràfiques de tota Espanya s’han reunit hui a València amb el comissari europeu de medi ambient, Janez Potocnik, per a explicar-li les causes dels incompliments de les dates dels plans hidrogràfics que haurien d’haver-se dissenyat i aprovat fa tres anys.
En arribar al Ministeri de Medi Ambient, Arias Cañete va prometre la redacció de plans i demarcacions hidrogràfiques en tot el territori espanyol per ordenar el mapa hídric i atacar problemes de dèficit o sobreexplotació de aqüífers. No obstant açò, en el nostre territori encara hi ha diversos problemes no resolts, com la falta de cabals i de qualitat de les aigües en l’últim tram del Xúquer en la seua arribada a l’Albufera o la sobreexplotació dels aqüífers de Vinalopó o els reiterats incompliments de les condicions que Europa imposava en el transvasament Xúquer-Vinalopó.
 
Ponce ha denunciat que “no hi ha un cabal ecològic ni per al Xúquer ni per a l’Albufera i tot açò es deu al fet que portem 9 anys de retard en l’inici de l’elaboració d’un Pla Hidrològic que havia d’haver-se iniciat ja en el 2003 i que, a data d’avui, encara no s’ha començat”.
Nombrosos grups ecologistes han aprofitat la visita del comissari europeu per denunciar els retards i les greus conseqüències que poden afectar a la conca del Xúquer i a l’Albufera. El responsable de l’àrea de medi ambient de Compromís, Juan Ponce, també ha criticat la mala gestió en matèria hidrogràfica “per l’obsolescència del Pla que data dels anys noranta i que hui en dia és insuficient pel que estos entorns queden profundament desprotegits i sense una política concreta i actual”.