Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha fet un balanç del primer any de govern de Mariano Rajoy. Segons el parlamentari valencià, “el primer any de Rajoy es resumeix d’una forma molt concreta: Incapacitat total de gestió, destrucció de l’estat del benestar, amb el conseqüent perjudici a la ciutadania”.

Segons Baldoví, “des d’un punt de vista global, el govern de Rajoy ha confirmat la submissió de l’estat als designis i ordres de la troica, així com una submissió total i absoluta a la cancellera alemanya, Angela Merkel. Econòmicament, el govern de Rajoy és un govern emmanillat, sense capacitat de reacció i esgotat d’idees en el primer any de legislatura”.

En matèria d’ocupació i d’hisenda, el diputat de Compromís considera que la reforma laboral de Rajoy, “només ha servit perquè puge l’atur i per a afavorir a la patronal. La pujada de l’IVA, ha perjudicat al consum, ha perjudicat a la indústria, al comerç i, especialment, ha dificultat molt als ciutadans per a poder arribar a final de mes”.

En matèria econòmica, “l’única obsessió del govern de Rajoy ha sigut la de rescatar a la banca, als poderosos, als culpables en gran part de la gran crisi que patim en l’actualitat. Se li han donat subvencions, diners públics a fons perdut que no recuperarem, mentre es retallen sous als empleats públics i es redueixen les partides per a la sanitat, per a l’educació, per a la seguretat ciutadana, per a les infraestructures o per a fomentar polítiques per a reanimar l’economia”, segons Baldoví.

El diputat de Compromís també ha fet esment d’un dels temes que més es tracta en l’actualitat en els mitjans de comunicació: els desnonaments. Segons Baldoví, “en les últimes setmanes, assistim amb perplexitat a una impostada preocupació pels desnonaments. Evidentment, hi ha un malestar social, la ciutadania no veu bé que milers de famílies es queden en el carrer, sense llar, en alguns casos per deutes insignificants i, en uns altres, per deutes que es podrien ajornar i negociar el pagament. La maquinària de l’estat s’ha posicionat clarament del costat dels bancs i no li ha tremolat el pols a l’hora d’enviar a funcionaris judicials i a policies per a expulsar de les seues cases a ancians, a famílies amb xiquets i a persones sense recursos”.

Per al parlamentari de la coalició valencianista, progressista i ecologista, “el teatre de les últimes setmanes evidencia la falta de voluntat política per a solucionar el problema dels desnonaments i molts dels drames que s’han viscut en l’últim any es podrien haver evitat, fa molts anys, tenint una legislació més moderna i feta per a defensar a les persones, per això, insistim que és necessària la modificació de la llei hipotecària i l’aprovació de la dació en pagament, com hem exigit des de fa molt temps des de la nostra coalició, malgrat trobar-nos a un PP sempre en contra de les persones”.

En aquesta línia, el diputat de Compromís ha recordat que en la “febre per ajudar i beneficiar als poderosos”, també s’han impulsat mesures que han fracàs estrepitosament, “com per exemple l’amnistia fiscal, una acció que no ha resultat, que no s’ha recaptat tant com s’esperava i que està inspirada perquè blanquegen capitals aquells que s’han enriquit amb aquesta crisi”.

El parlamentari de la coalició valencianista, progressista i ecologista considera que amb Rajoy, “l’única cosa que s’ha fet en enguany de govern ha sigut instaurar un austericidi que està acabant amb l’estat del benestar i amb les persones. Per això, des de la nostra formació insistim en el canvi radical de l’acció política, que en l’actualitat ha d’estar enfocada única i exclusivament en el rescat de les persones, perquè sense persones ni existeixen estats, ni països ni societats”.

PAÍS VALENCIÀ
En clau valenciana, Baldoví considera que Mariano Rajoy, “és un president que segueix la tendència de tots els seus antecessors de l’etapa democràtica, i que no és una altra que marginar-nos amb el finançament, amb els pressupostos generals de l’estat i amb les inversions. És molt lamentable que el PP no haja donat suport, per segona vegada, les esmenes de Compromís per a millorar la inversió de l’estat en el territori valencià, però encara és més trist que des de Madrid no accepten les esmenes del PP valencià i que no es produïsca cap revolta ni protesta ni per part dels parlamentaris valencians ni per part del mateix president de la Generalitat. Aquests gestos deixen molt clar el servilisme del PPCV i que aqueix partit mai defensarà els interessos de la nostra terra mentre governe el PP a Madrid, i quan governen uns altres, aqueixa defensa és només de boca, mai de fets”.

Baldoví ha recordat que des de Compromís s’han presentat per als Pressupostos Generals de l’Estat de 2013 un total de 111 esmenes, totes aquestes rebutjades amb els vots del PP en el Congrés, inclosos els de els diputats valencians del PP. El parlamentari de Compromís defensava una millora de la inversió en el territori valencià quantificada en 410.641.000 euros. L’any passat, les esmenes parcials de Compromís també van ser rebutjades pel PP, tant les parcials com l’esmena a la totalitat i ja va dir Baldoví que es tractaven d’uns pressupostos “injusts, insolidaris i marginadors, una tònica que es repeteix per a 2013 i que confirma que de ZP a Rajoy no existeix cap diferència per als valencians”.

També, el diputat de Compromís ha recordat que en enguany, “s’han produït molts més greuges cap al País Valencià, com el canvi d’opinió del PP sobre les prospeccions petrolíferes en el Mediterrani, la marginació dels nostres agricultors, l’ambigüitat més absoluta a l’hora de defensar el corredor mediterrani, el càstig al sector tauleller de Castelló amb noves taxes, o la falta d’inversió en els ferrocarrils de Rodalia, tan necessaris per a comunicar les nostres ciutats i vertebrar el nostre territori des de la sostenibilitat del transport. Tampoc ens podem oblidar de la negativa per a rescatar i alliberar l’AP-7 al seu pas pel País Valencià, mentre que l’executiu de Rajoy si que ha volgut “rescatar” les autopistes ruïnoses que s’han fet en altres llocs”.