Bota al contingut principal

El portaveu de la Coalició Compromís, Enric Morera, ha encoratjat als portaveus municipals i representants dels col•lectius locals de la formació a que pregunten en els ajuntaments sobre el deute que té la Generalitat Valenciana amb els consistoris i, a més a més, les despeses financeres que suporten les corporacions per l’impagament del Consell.

Segons ha comentat Morera, “el fet que la Generalitat haja destinat diners a grans esdeveniments com ara la Fórmula 1 o la Copa de l’Amèrica, amb el corresponent endeutament que ara ha de pagar, ha fet que no puga atendre degudament els compromisos adquirits amb els consistoris posant a molts d’ells en una situació financera complexa. Per tot açò, cal que ens preguntem si els costos financers dels ajuntaments pels impagaments de la Generalitat s’han de considerar com a deute il•legítim, atès que és una despesa impròpia que estan suportant els consistoris degut a la mala gestió d’un tercer”.

És més, el síndic de Compromís ha informat que, en molts casos, “els ajuntaments no tenien per què haver anat als crèdits de l’ICO per a pagar als seus proveïdors, si la Generalitat haguera complit amb les seues obligacions. És a dir, han hagut de fer els ajuntaments de banc del Consell i per tant, és just que les corporacions reclamen el retornament dels interessos”.

El també portaveu de Compromís en les Corts Valencianes considera que la situació del deute de la Generalitat amb els ajuntaments no quadra “amb el que diu el Consell i amb la realitat comptable dels consistoris. El govern d’Alberto Fabra no diu tota la veritat perquè els impagaments o el retard a l’hora de pagar a les corporacions locals ha suposat una despesa extraordinària als ajuntaments, perquè han hagut de fer front al pagament dels interessos, cosa que no li pertoca als municipis i cal que es demane a la Generalitat que abone també eixos interessos als ajuntaments que els han hagut de pagar per la mala gestió del govern valencià”.

Segons Morera, “la Generalitat Valenciana manté deutes amb els ajuntaments per un valor mínim de 245 milions d’euros. Aquesta situació ha fet que molts ajuntaments hagen tingut que renovar pòlisses de crèdit o demanar préstecs per a fer front als impagaments amb el cost financer que això comporta per a la tresoreria municipal. En altres paraules, els ajuntaments estan finançant la Generalitat en la mesura que aquestos impagaments per serveis, subvencions o altres conceptes ja han sigut avançats pels consistoris als seus proveïdors”.

Per això, des de la direcció nacional de Compromís han instant als seus portaveus municipals perquè pregunten als interventors dels ajuntaments per conéixer quina és la xifra real del deute de la Generalitat amb les corporacions locals i així, “fer una radiografia veraç del gran forat provocat en els municipis pels governs del PP”.