Bota al contingut principal

Els dirigents de Compromís s’han reunit hui a Sueca, amb inteŀlectuals, militants i simpatitzants de la formació per a participar en un homenatge a Joan Fuster, amb motiu del mig segle de l’edició de “Nosaltres els valencians”. Als actes polítics hi han participat el diputat al Congrés i regidor suecà, Joan Baldoví i el síndic i la portaveu adjunta de la coalició al parlament valencià, Enric Morera i Mònica Oltra.

En el seu discurs, Morera ha destacat la important aportació a la consciència valenciana que va fer Fuster, però també ha deixat clar que la visó de 1962 ja no és aplicable al 100% en 2012, amb una societat molt canviada. No obstant això, algunes de les reflexions del savi de Sueca, “continuen vigents, com per exemple, que Fuster “va denunciar amb una claredat admirable, la falta d’una política valenciana, és a dir, basada en els interessos valencians. Aquest es el punt que m’interesa especialment. Ell va posar damunt la taula igualment la desvertebració del país. I, a més, va mostrar com les classes dirigents del nostre territori eren incapaces de mantenir unes posicions reivindicatives fermes i decidides enfront del poder central”.

És més, per al portaveu de Compromís en les Corts, “tot això, escrit per ell fa cinquanta anys, continua, per desgràcia, formant part de l’escenari en què ens movem i del qual estem lluitant amb tota la nostra força per eixir. Aquella necessitat de defensar-nos com a poble que Fuster manifestava fa cinquanta anys i que ha animat tanta gent a comprometre’s amb la nostra realitat, continua sent tan clara com aleshores. Per això és ben just que un dia com avui ens hajam reunit per expressar amb emoció la nostra gratitud col·lectiva pel gran escriptor que va saber veure-ho tant clar i de mirar cap a més lluny”, segons Morera.

Entre el record a Fuster i també les vivències polítiques personals, Morera ha recordatla gran manifestació d’Octubre de 1977 que amb el lema de “Llibertat Amnistia i Estatut d’Autonomia“ va omplir els carrer de la ciutat de València. Han passat anys, molts anys. I ja aleshores, en un genial article, Joan Fuster alertava sobre el gra i la palla de la manifestació. Ara ja hem vist la palla en tota la seua plenitaut. Els consensos estatutaris entre els forces centralistes (amb algún matís epidèrmic) ens ha dut a la quasi desvertebració del País. Hem vist com s’ha vullgut serparar, enfrontar el nostre poble. Hem vist com s’ha estimulat (uns i altres) el conflicte “polític sobre la llengua”. Hem constatat com treballen decididament per desconnectar-nos dels nostres veïns amb els que compartim llengua i cultura. Han aconseguit que a casa nostra, al País Valencià es puga veure i sintonitzat la televisió del règim de l’Iran (Hispan TV) i siga imposible exercir el dret de sintonitzar amb total llibertat la TV3 o IB3 i que la nostra es puga veure a Catalunya o Ses Illes. Aquesta és la situació tan irreal”.

Així, la radiografia feta per Morera, seguint les anàlisis de Fuster, situa que la política feta pels polítics valencians en els darrers 30 anys, “s’ha fet en contra del nostre país” i per això, ha ssegurat que un dels triomfs de Compromís ha estat fer política en clau valenciana, la qual cosa ha ajudat a que “aquells que volien despersonalitzar-nos com a poble no ho han aconseguit i hui, després de 50 anys de Nosaltres els Valencians comptem amb un País viu. Milers de valencians i valencianes que treballen decididament amb el “Volem Ser”. Una resistència civil, activa i constructiva que s’expressa de mil formes i amb una gran pluralitat. Volem ser poble valencià en un món global”, segons Morera.

En clau més política, Morera ha denunciat les campanyes d’intoxicació: “sabem que Compromís va a més i no saben com parar-nos. No saben què inventar per dividir-nos i enfrontar-nos. Han posat en marxa l’estratègia de la intoxiació. Ací mateix teniu un exemple. A Sueca. Que si tal i que qual… Davant les seues afirmacions intoxicadores, molta transparència. Davant la mentida, la veritat i la informació. Davant els interessos partidistes nosaltres avantposem el projecte. Si, projecte, que ve de lluny, format per la voluntat i l’acció d’un poble que desperta la consciència col·lectiva. Nosaltres som uns més d’un gran equip. Un conjunt format per persones que han assumit un Compromís”.

Segons Morera, els valora de la coalició són forts, perquè són “els valors de participar d’un projecte, de forma humil i lleial. Deixant de banda el sectarisme i tenint la consciència que som més que una cooperativa política. Som l’esperaça d’un poble que vol tindre instruments de construcción nacional. Nosaltres som eixe instrument polític”.

“M’agradaria saber què pensaría Joan Fuster després de 50 anys de la seua magna obra. I crec si tornara a coincidir allà a la tertulia de Sant Patricio a la plaça del País Valencià (ara de l’Ajuntament) al Cap i Casal, com la primera vegada que vaig parlar amb ell em diria, ens diria…”Comence a vore més gra que palla…” anem pel bon camí amb el Compromís que ja anem fent”, ha conclòs Morera a l’homenatge de Fuster a Sueca.