Bota al contingut principal

En febrer, tots els grups parlamentaris amb representació al parlament valencià signaren una declaració institucional, donant el total suport de la cambra valenciana al Banc de València, l’entitat financera més antiga del País Valencià. Entre els acords presos, les Corts instaven al Consell a que treballara per assegurar els 2.500 llocs de treball de l’entitat bancària, com també que es mantinguera la marca, el nom i el centre de decisions del banc al territori valencià, per evitar anteriors desfetes promocionades i tolerades pel PP, com en el cas de Bancaixa o la CAM.

Nou mesos després d’eixa declaració institucional, el Banc de València ha estat comprat per un euro per CaixaBanc i segons es comenta al sector, la nova entitat propietària del banc planeja tancar el 90% de les oficines del Banc de València i acomiadar al 50% dels treballadors.

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha declarat que el seu grup “està molt preocupat per tot el que està passant al sistema financer valencià, per la pèrdua de les nostres entitats, per no tindre ni poder ni representació en caixes i bancs que donen suport a les persones, als emprenedors i als empresaris de la nostra terra. Camps va regalar les principals caixes valencianes, les quals estan entre rescats i entre comissions d’investigació. Ara li toca al Banc de València, l’entitat financera més antiga del País Valencià i pel que estem veient, no es va a respectar cap dels acords d’eixa declaració institucional aprovada en la seu de la sobirania del poble valencià”.

Segons Morera, “Fabra i el seu govern, no han fet res. El Consell ha estat incapaç de fer complir un manament de les Corts Valencianes, un acord de tots els grups parlamentaris per salvar el Banc de València, per garantir els llocs de treball i sembla que d’això no es complirà res i per això volem que el president de la Generalitat ens done explicacions al respecte”.

També, Morera ha denunciat que en l’acord institucional de 21 de febrer de 2012, “s’aprovava que el Consell en un termini de dos mesos havia de donar comptes de les gestions fetes al respecte, la qual cosa no ha passat i ara, venut el banc per un euro ja poden fer totes les telefonades del món a qui siga, perquè ja és tard i han demostrat que han passat, una vegada més, de defensar els interessos econòmics del País Valencià, no han complit amb les seues obligacions de govern en este tema, com igualment ho estan fent en moltíssimes altres qüestions”.

Per tots estos motius, el síndic de Compromís ha preguntat al Consell sobre el grau de compliment de la declaració institucional de 21 de febrer, com també de quines mesures pensa prendre l’executiu de Fabra, “per evitar un acomiadament massiu de treballadors que se sumaran a la llarga llista de fracassos del PP i ens assegurarà un dels principals llocs en la llista de les autonomies amb més desocupació”.