Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat una Proposició No de Llei en Les Corts per a reclamar al Consell què els ciutadans no hagen de pagar per avançat el material ortopèdic que necessiten.

 

Segons s’indica des de Compromís el sistema implantat pel Govern central a través del Reial Decret Llei 16/2012, de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut desenvolupat per la Instrucció del Consell de 29 de juny del 2012, ha instaurat l’obligació d’abonament quasi íntegre de les prescripcions ortopèdiques per part dels pacients.

 

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra “la normativa obliga al reintegrament dels diners avançats pel pacient en 60-90 dies després del pagament, però la realitat és molt distinta, atès que aquest termini està sent altament incomplit i superat per la Conselleria de Sanitat”.

 

Per a Oltra “és injust que els ciutadans que no tenen ingressos suficients no puguen accedir a pròtesis o altres productes ortopèdics que necessiten perquè no s’ho poden permetre econòmicament ja que en alguns casos costen més de 500 euros”.

 

El govern del PP ha instaurat un sistema en què els ciutadans que requereixen de material ortopèdic s’han convertit en via de finançament dels malparats comptes de la Generalitat Valenciana.

 

Segons la diputada de Compromís “donades les dificultats econòmiques que estan patint els valencians i valencianes, víctimes innocents d’esta estafa financera, democràtica i social que anomenen crisi, este mecanisme es revela com altament injust cap a la gent, especialment cap els més desfavorits que no tenen rendes per a poder fer front als pagaments avançats que els exigeix el Consell”.

 

“En estos moments hi ha ciutadans que han d’endeutar-se per a accedir a un material que li és indispensable per a la seua autonomia personal i que no saben quan la Generalitat va a pagar-los estos diners que han avançat. El Consell en estos moments és el morós número 1 de la Comunitat Valenciana, qui pot fiar-se de la paraula del govern de Fabra? Eixos deutes als ciutadans que utilitzen material ortopédico quan van a ser pagats?”

 

“No estan pagant a grans proveïdors, ni a les farmàcies, ni als centres d’atenció als discapacitats, no estan pagant tants i tants deutes que un sistema com el instaurat per a l’accés al material ortopèdic on el pacient avança el seu cost acaba sent una manera per a què els ciutadans sostinguen el deute de la Generalitat”.

 

Per a Oltra “ens trobem davant un govern de la Generalitat que no està resolvent els problemes de la gent sinó creant-ne més i de molt greus amb els seus impagaments”, és per això que junt amb la manifestació pública de rebuig a aquest absurd sistema, des de Compromís s’ha presentat una iniciativa en Les Corts amb l’objecte de pal·liar els seus efectes negatius, en què s’insta el Consell a tornar al sistema anterior en quant al pagament de les prestacions ortopèdiques i a abonar els interessos de l’import avançat pels usuaris que han adquirit un article d’ortopèdia que necessiten amb la finalitat de compensar el pagament d’una quantitat que legalment correspon a l’administració pública.