Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha criticat la participació del president del Govern, Mariano Rajoy, en diferents cimeres europews perquè, segons el parlamentari valencià, “la major inquietud de Rajoy ha estat defensar l’euro mentre que el seu govern està destrossant la sanitat, l’educació, la justícia, la cultura i a la marxa que van, està clar que no volen deixar dempeus res de l’actual estat del benestar que coneixem”.

Segons Baldoví, “Rajoy parla poc i quan parla, no diu la veritat. Sabem que ell no ha anat a les cimeres europees a defensar polítiques de creixement, sinó a assentir i aplicar polítiques d’asfíxia dels ciutadans”.

El diputat de Compromís ha recordat les paraules de Rajoy en finalitzar la cimera: “Ha estat un bon any per a Espanya en l’àmbit de la Unió Europea” i li ha replicat que això “no ha estat així”, al mateix temps que li ha recordat per a qui ha estat un bon any: “Per a l’Església, que manté intactes tots els seus privilegis. Per als defraudadors d’impostos, que en 2012 han tingut l’any del perdó. Per a les grans fortunes, que segueixen sent grans perquè ningú els demana res i, sobretot, per als banquers, que han rebut milions i milions d’euros barat a res”.

No obstant això, el parlamentari de la coalició valencianista, progressista i ecologista s’ha acordat en el seu discurs de les persones que han tingut “un dels pitjors anys de la seua vida i que han sigut els estudiants, que han hagut de deixar els seus estudis perquè no els podien pagar, o els jubilats i pensionistes, que perden poder adquisitiu. També ha sigut un any nefast per a les persones dependents i els seus familiars, i per als aturats als quals el govern els ha reduït un 40% la seua prestació, o per als treballadors que han patit els acomiadaments exprés, gentilesa de Mariano Rajoy i del seu executiu. També, com no, ha sigut un any pèssim per a 400.000 persones desnonades, per a sis milions d’aturats –més de mig milió d’aquests en la meua terra, el País Valencià-, sense oblidar-nos dels treballadors del sector públic, amb sous retallats i sense pagues extres, perquè sobre ells s’ha carregat la inutilitat d’uns i uns altres governants”.

Baldoví ha acusat a Rajoy “de seguir les ordres d’una dirigent, la senyora Merkel, que fa just el contrari, perquè a Alemanya augmenta la despesa pública i s’incentiva el consum de productes alemanys, i amb eixes accions estan creixent i estan retallant el dèficit públic. Tot el contrari d’ací, perquè tenim un president feble, que no sap plantar-se i no sap com actuar davant aquesta greu crisi, una crisi de la qual no eixirem sense polítiques d’estímul, però això no interessa al PP”.

El diputat de Compromís ha acusat Rajoy, al PP i les forces que ho sustenten de treballar “per a no eixir de la crisi perquè és la coartada perfecta per a canviar el sistema per sempre, per a beneficiar els interessos del capital financer, per a privatitzar tots els serveis públics i afeblir la protecció social de la classe treballadora”.

També, Baldoví ha preguntat al president del Govern sobre quines mesures i propostes ha portat Rajoy a les cimeres europees perquè, segons el diputat valencianista, “sospitem que les úniques propostes han sigut les d’aplicar més retallades i cavar més el pou per a enfonsar-nos a totes i a tots més encara en la misèria perquè no hem escoltat mesures reals i creïbles per a afavorir l’ocupació i el creixement. Rajoy es conforma amb la recomanació de crear un pla d’ocupació juvenil, però ni tan sols exigeix que es pose en marxa un finançament pressupostari per a 2013”.

En aquest punt, Baldoví ha fet un especial recalcament i ha tornat a recordar des de la tribuna del parlament que l’atur juvenil de l’estat espanyol, “és el doble que el de la resta d’Europa i els nostres joves, els més i millors preparats de la història, es van o pensen anar-se’n fora, a la recerca d’un horitzó de vida digna. Sens dubte, serà una Nadal molt dur, serà un any molt dur com el què hem tingut, per la qual cosa no podem consentir que el senyor Rajoy diga que ha estat un bon any, perquè això ho haurà sigut para el seu partit, no per a la resta de ciutadans”.