Bota al contingut principal

Amb la detenció de la cúpula directiva de l’empresa de seguretat de referència dels governs del PP, ESABE, ens trobem amb un nou escàndol de corrupció sobre el qual el Consell té moltes explicacions que donar.

 

En aquest sentit la portaveu adjunta del grup parlamentari Compromís, Mónica Oltra, ha denunciat que “ESABE ha sigut premiada sistemàticament pels diferents governs del PP amb contractes de vigilància de nombrosos edificis públics malgrat les gravíssimes irregularitats per les quals des de fa anys s’ha denunciat i condemnat a aquesta empresa de seguretat”.

 

Per a Oltra “es tracta d’una relació molt fosca i difícil de justificar entre les administracions públiques que ha controlat el PP i una empresa amb prohibició de contractar amb l’administració pública, que ha adoptat diferents denominacions en els últims anys per a burlar la llei”.

 

En concret ESABE, abans de la detenció dels seus directius per un frau que rondaria els 30 milions d’euros, ha rebut innumerables denúncies i condemnes per vulneració de drets laborals, ja que era pràctica habitual l’impagament de nòmines als seus treballadors o la subcotització; també ha sigut condemnada per no estar al corrent en els pagaments a Hisenda i a la Seguretat Social pel que ha rebut nombroses sancions; així mateix els treballadors de ESABE han arribat a denunciar greus deficiències en el servei que presta aquesta empresa que comprometia la seguretat dels edificis que vigilaven.

 

Tots aquests fets eren coneguts pels governs del PP i malgrat tot açò la llista de dependències públiques valencianes en les quals ESABE ha tingut adjudicat el servei de vigilància és llarguíssima: la Conselleria d’Economia, la Conselleria de Benestar Social, tot el departament de Salut de València-La FE, l’Hospital General de Requena, l’Hospital de la Plana, el IVAM, la xarxa de museus de l’Ajuntament de València, el PROP o RTVV, entre altres.

 

Recapitulant aquesta estreta relació entre ESABE i els dirigents del PP no és d’estranyar trobar a Rafael Blasco pel mig. L’any 2002, quan l’ara imputat per corrupció era conseller de Benestar Social, va contractar a aquesta empresa de seguretat sota una de les seues múltiples denominacions malgrat la inhabilitació que queia sobre ella per falsificació documental. Aqueix mateix any un altre dirigent del PP al que se li ha relacionat amb casos de corrupció, Serafín Castellano, llavors al capdavant de Sanitat va decidir incrementar un 70% els diners destinats per la seua conselleria a la seguretat en hospitals i centres de salut. D’aquest exageradíssim increment pressupostari les empreses de l’actual ESABE van ser les més beneficiades.

 

Sobre aquest tema la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha assenyalat que “el govern valencià ha de donar explicacions pels motius pels quals ha fet cas omís a les nombroses denúncies que han realitzat tant els treballadors de ESABE com recentment el nostre grup parlamentari en Les Corts Valencianes per les greus irregularitats del servei de seguretat que aquesta empresa prestava en edificis públics dependents de la Generalitat”.

 

 

“Es tracta d’una situació que des de Compromís venim denunciant des de fa temps perquè els propis treballadors de l’empresa han denunciat que se’ls deu encara hui sis mesos del seu salari i la seguretat dels edificis públics, com l’Hospital de la Fe, s’ha vist greument ressentida”.

 

“Mentrestant el Consell ha mirat cap a un altre costat, per açò volem saber perquè el govern del PP ha deixat la seguretat dels valencians en mans d’unes persones que ara estan acusades de delictes tan greus. Com desgraciadament és habitual la gestió del PP fa olor de podrit i està lligada a empreses corruptes, tot açò amb un cost econòmic i social que acabem pagant molt car tots els valencians”, ha conclòs Oltra.