Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat una Proposició No de Llei en Les Corts Valencianes per a instar el Consell a regular, en el àmbit de les seues competències i a instar al Govern d’Espanya en l’àmbit de les competències de l’Estat, a la prohibició de portar armes als membres dels cossos de seguretat de l’Estat i resta de policies en la sala dels jutjats quan actuen en qualitat de testimonis o part en un procés judicial.

 

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “els membres de les forces i cossos de seguretat sovint han d’acudir als jutjats o tribunals de justícia, bé en qualitat de testimonis  o com de part denunciant o denunciada. La seua presència com a força policial dirigida pel poder executiu davant del poder judicial ha de dur-se a terme en un pla de total igualtat amb respecte a la resta de la ciutadania que forma part del procés, ja siga com a testimonis, denunciants, denunciats, demandant o demandat. En cas contrari s’estaria corrompent la igualtat de tots i totes davant la justícia, un principi essencial de la democràcia que hem de promoure i protegir”.

 

“Perquè este principi siga plenament realitzable és necessari que els membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat i resta de policies no acudisquen armats a les seues compareixences davant dels tribunals, perquè en el cas de portar armes es produeix una clara intimidació cap a la resta dels presents que pot viciar les declaracions de les parts i testimonis, el que no és desitjable en un procés legal”.

 

Des de Compromís també s’entén que és necessari regular l’ús de l’uniforme quan la compareixença del membre de les forces i cossos de seguretat de l’Estat no actue com a testimoni sinó com a part en un procediment judicial, per tal de garantir la necessària igualtat de les parts.

 

Segons Oltra “la nostra iniciativa té com a finalitat garantir la igualtat, transparència i eficàcia del procés judicial; que es duga a terme sense que cap dels presents es veja intimidat i promovent el principi de plena igualtat de la ciutadania davant la justícia. Així s’ha d’establir la prohibició a qualsevol ciutadà de portar armes en edificis de seus judicials amb excepció d’aquells encarregats de la seguretat de l’edifici o la custòdia de reus”.