Bota al contingut principal

El diputat de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat hui que la seua formació considera “inacceptable l’impost fantasma al 0% a la banca que ha aprovat recentment el govern central per evitar que les Comunitats Autònomes creen el seu propi impost bancari, com ja havien fet alguns territoris”.

Per a revertir esta actuació del govern de Mariano Rajoy, que impedeix el necessari augment d’ingressos de l’administració, Compromís ha presentat una Proposició de Llei en el parlament valencià per a què siga traslladada al Congrés dels Diputats (tal i com preveu el Reglament de Les Corts en els articles 124 i 170), amb la qual es pretén crear un nou impost estatal sobre els dipòsits bancaris, la recaptació del qual aniria destinada a la dotació d’un Fons d’Emergència Social que seria distribuït per les Comunitats Autònomes.

Segons Ferri, “resulta inexplicable que en l’actual situació econòmica el Govern Central haja impulsat un Impost sobre els Dipòsits en les Entitats de Crèdit amb un 0% de tipus aplicable. Açò ho fa el govern del PP amb una gran falta de responsabilitat en un context d’asfíxia pressupostària de les diferents administracions, provocada en gran part, per l’assumpció de l’Estat de les necessitats de capital del sistema financer”.

L’articulat de la Llei proposada per Compromís marca tres objectius. En primer lloc, es dota a l’Estat d’un nou instrument tributari per a generar ingressos des d’un els sectors que han comptat amb més ajudes públiques. En segon lloc es busca primar un tipus de banca amb una major rendibilitat social al quedar exemptes de l’impost entitats financeres com ara les caixes d’Estalvi (les que s’han mantingut fidels al seu model originari), les seccions de crèdit de les cooperatives agràries, cooperatives de crèdit i entitats financeres ètiques. I en tercer lloc, la creació del Fons d’Emergència Social, amb un àmbit d’actuació limitat a polítiques socials d’extrema necessitat, que evitarà que els diners obtinguts del sistema financer mitjançant este impost, siguen destinats a pagar el servei del deute.

“En definitiva –ha conclòs Ferri- el que busquem amb este impost és obtindre ingressos, impulsar un model d’entitats financeres amb una major rendibilitat social, i fer front a les necessitats més urgents dels sectors socials més colpejats per la crisi”.