Bota al contingut principal

monica_oltra_cartell4La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha assenyalat que després de revisar la documentació facilitada ahir per l’IVAM sobre els contractes signats amb l’acusat de ser el cap d’una trama de blanqueig de diners, Gao Ping, “s’evidencia que ha existit un tracte de favor de la directora gerent del museu, Consuelo Císcar, cap a este presumpte galerista, que la fiscalia hauria d’investigar”.

Segons ha declarat Oltra “en l’acta de la sessió de la Comissió Assessora de l’IVAM per a l’adquisició d’obres d’art celebrada el 18 de gener de 2008, hem pogut comprovar que va ser personalment Consuelo Císcar qui va proposar eixe dia la compra de la col•lecció de fotografies de Gao Ping aportant ja el preu d’adquisició. No és una pràctica habitual dels museus, en els temps que corren, comprar col•leccions completes com feu en este cas l’IVAM, a més el preu fixat està molt per damunt de les cotitzacions del mercat de l’art”.

“Així que hem registrat hui en Les Corts noves peticions de documentació per a què l’IVAM ens facilite la documentació prèvia a esta proposta d’adquisició que va manejar Císcar, si havia vist les obres originals prèviament per a valorar la seua adquisició. Volem saber també qui va fixar eixe preu de compra i si la directora de l’IVAM va negociar el preu i amb qui”.

Per a la diputada de Compromís “també és inexplicable que l’IVAM contracte un intercanvi d’exposicions en data 28 de març de 2008 amb el presumpte galerista Gao Ping quan el dia d’abans, el 27 de març de 2008, la directora gerent del museu ha signat el contracte de compra de les obres d’eixa mateixa exposició. Císcar ha d’explicar per què finança l’IVAM en un contracte d’intercanvi d’exposicions el transport d’anada i tornada, assegurances i duanes tant de l’exposició que cedeix l’IVAM com la qual el galerista Gao Ping porta a València, que, a més, havia sigut ja adquirida, quan l’habitual és que eixe cost l’assumisca el museu o galeria que rep als obres cedides”.

De la documentació revisada es dedueix que Consuelo Císcar li va regala a Gao Pin una exposició de l’IVAM a Xina i a més li va comprar una col•lecció de fotografies a un preu exhorbitat, en definitiva una nefasta manera de malbaratar els diners de tots els valencians, un motiu més per a què Consuelo Císcar haguera presentat ja una dimissió que el món de l’art fa temps que espera.

La responsabilitat última de la permanència en el càrrec de la directora gerent de l’IVAM recau en Alberto Fabra; el President de la Generalitat és culpable, per no cessar Císcar, de la degradació absoluta en què s’ha situat el buc insígnia dels museus valencians.