Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha anunciat la presentació d’una proposició no de llei en Les Corts Valencianes per a reclamar al Consell a què inste el Govern Central a requerir als titulars d’edificis religiosos que continguen qualsevol element commemoratiu ”de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura” a la seua retirada immediata, atorgant un termini de sis mesos per a la seua execució, què cas d’incomplir-se tindrà com a conseqüència que s’interpose l’acció legal per obligar a la seua retirada i es lleven totes les subvencions i ajudes públiques a la confessió religiosa que incomplisca, a l’empara de l’article 15 de la llei de la Memòria Històrica de 2007.

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “esta proposta ve motivada perquè entenem que l’Església catòlica no pot estar al marge de la legalitat i ha d’acomplir amb les lleis, que sí respecten les demés institucions. La llei de la Memòria Històrica diu clarament que no pot haver símbols que facen exaltació o referència a la sublevació militar de l’any 36, a la Guerra Civil o la repressió de la dictadura, però hi ha moltes parròquies i edificis de l’església que segueixen tenint en les seues façanes o dintre del temple elements d’exaltació franquista”.

Per a Compromís hi ha massa àmbits on l’Església té un tracte especial i d’impunitat. La llei de la Memòria Històrica està aprovada i en vigor i l’Església catòlica també té l’obligació de complir-la. Esta llei estableix que qui no complisca amb la retirada d’eixos símbols podrà ser sancionat amb la retirada d’ajudes públiques i és per això que es presenta esta proposta per a què les sancions per l’incompliment siguen efectives després de què l’administració done sis mesos de termini per a adaptar els edificis. Les subvencions tornarien a ser atorgades una vegada l’edifici complira amb la legalitat.

“No pot ser que la jerarquia catòlica mantinga a l’Església al marge de la llei, no paguen l’IBI, no compleixen amb la llei de protecció de dades i tampoc la de la memòria històrica i això no pot succeir sense cap conseqüència. No podem permetre que la jerarquia catòlica tinga bula papal per a saltar-se les lleis a la torera”, ha conclòs Oltra.