Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en Les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha reclamat al Consell que explique els motius que han portat a la creació d’una Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l’Estat-Generalitat, en relació amb la Llei 5/2012, de 15 d’octubre, de la Generalitat, d’Unions de Fet, segons publica hui el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Segons ha assenyalat Ferri “la creació d’esta comissió és una última oportunitat que dóna el govern central al Consell per a què modifique esta llei amb l’amenaça de recórrer-la davant el Tribunal Constitucional. Des de Compromís ja advertírem que era una llei que estava molt mal feta i que anava a comportar problemes jurídics, qüestió que finalment s’ha confirmat”.

La nova Llei d’Unions de Fet Formalitzades de la Comunitat Valenciana, que va entrar en vigor el 18 de novembre, exigeix que almenys un membre de la parella tinga el veïnatge civil valencià. Aquest certificat el poden aconseguir els nascuts a al País Valencià i els nascuts a la resta d’Espanya que complisquen amb uns requisits, però deixa totalment fora de la possibilitat d’inscriure’s com a parella de fet a aquelles en què els seus dos membres siguen estrangers.

Per a Ferri “esta clara discriminació pot suposar inclús la violació dels tractats europeus, per deixar fora de la possibilitat d’acollir-se a la llei als ciutadans de la Unió Europea. Una bona mostra de com de mal feta està esta llei de 2012, que derogava una anterior de 2001, deixat en el limbe a 14.000 parelles de fet valencianes que han de tornar a inscriure’s per a conservar el seu estatus, sense que en la majoria dels casos siguen coneixedors d’este fet perquè no han rebut cap comunicació oficial”.

“En definitiva un autèntic desastre el que ha provocat el Consell amb l’aprovació d’esta llei, que encara pot anar a pitjor si la Generalitat i el govern central no arriben a un acord abans del proper mes de juny i es presenta el recurs al Constitucional amb la conseqüent suspensió temporal d’esta llei autonòmica”, ha conclòs el diputat de Compromís.