Bota al contingut principal

Els consellers i conselleres de Compromís es reuniran demà a la ciutat de València per a constituir el Consell General de la coalició. Entre els primers acords, es ratificarà la Mesa, formada per Diego Gómez (adherits), Ali Brancal (BLOC), Esther Gallardo (adherits), Toni Planells (Iniciativa del Poble Valencià) Juan Ponce (Els Verds-EE del PV) i també s’aprovarà el reglament de funcionament del Consell.

Els dos portaveus nacionals de la coalició, Enric Morera i Mònica Oltra, intervindran en l’acte, com també ho faran els responsables de les àrees de finances, comunicació, organització, institucional i sectorials, per a parlar de la tasca realitzada fins la constitució del Consell General i els reptes de futur de la formació.

En eixe capítol, en els dels reptes de futur, el Consell General de Compromís marcarà una línia política clara en temes relacionats amb el finançament, el deute il•legítim o la reforma de les administracions locals i, per eixe motiu, es debatran unes propostes de resolució.

En el cas del finançament, des de Compromís defensen que, davant la situació d’emergència que viu la Generalitat “es fa necessari un canvi radical en les relacions econòmiques entre l’Estat espanyol i el País Valencià, un canvi que s’ha de traduir necessariament en un nou model de finançament autonòmic que respecte els principis de solidaritat, autonomia i suficiència financera recollits a la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). En aquest context la Coalició Compromís ha de liderar la demanda d’un nou model de relacions Estat-Generalitat i de finançament presentant una Proposta Valenciana de Finançament Autonòmic, atès que al si de la Sectorial d’Economia hi ha un grup de treball sobre finançament autonòmic es proposa per a la seua aprovació que dit grup elabore la proposta a presentar per la Coalició Compromís”, segons explica la proposta de resolució.

En el terreny del deute públic, al Consell General de demà es debatrà i votarà un document en què es defensa que es realitze un informe que analitze el Deute Públic de la Generalitat Valenciana. “L’anàlisi se centrarà en els aspectes econòmics de la legitimitat del Deute, en tant que complisca o no la finalitat assignada de finançament del dèficit públic. Una vegada conegudes les conclusions, que se’n done la màxima difusió amb la creació d’una campanya específica per a la xarxa i la recollida d’adhesions per part de la ciutadania. A més, si cal, que es faça l’estudi jurídic de les possibles responsabilitats que se’n deriven davant d’un gestió negligent o dolosa del fons públics”.

ADMINISTRACIONS LOCAL
Al Consell General de Compromís també es marcarà una postura política clara en el tema de la reforma de les administracions locals que vol imposar el govern del PP. Per a la coalició, es tracta “d’un atac a l’autonomia local” i, per això, es proposarà un acord amb els següents punts:

1.- COMPROMÍS manifesta el seu rebuig a l’Avantprojecte de Racionalització de l’Administració Local, elaborat el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

2.- COMPROMÍS manifesta la seua aposta per una gestió més propera a la ciutadania, més transparent i més eficaç, on els municipis i, sobretot, les comarques juguen el paper que els pertoca en la racionalització de la implantació dels serveis o de determinades infraestructures.

3.- COMPROMÍS reclama un nou sistema de finançament local que assegure als ajuntaments i les mancomunitats els recursos suficients per prestar els seus serveis.

4.- COMPROMÍS aposta per un nou model territorial basat en estructures de gestió i funcionament d’acord a la realitat política i social del País Valencià, fomentant les comarques coma ens vertebradors del mateix, des de la transparència, la democràcia i una nova Governança que permeta una adaptació més flexible als reptes dels nostres pobles i ciutats.

MEDI AMBIENT
En matèria mediambiental, des d’Els Verds-Esquerra Ecologista del País Valencià portaran al ple del Consell General una proposta de resolució per a demanar la dimissió de la consellera Isabel Bonig, “per la seua pèssima gestió al front del seu departament, i especialment per la seua lamentable política de gestió dels residus i del medi natural valencià. Les darreres actuacions de la conselleria, que s’afegeixen als greus incendis de l’estiu passat, retallant efectius humans i materials en tasques de vigilància i prevenció, en les dotacions dels parcs naturals i, com a gota que fa vessar el got, les subhastes de forests públics a preu de “saldo” per a la seua gestió privada durant 20 anys, resulten intolerables i una veritable agressió contra el patrimoni natural de totes les valencianes i valencians”.

SOLIDARITAT INTERNACIONAL
En matèria de solidaritat internacional, en el Consell General de demà també es votarà al voltant d’una proposta de resolució per instar al govern d’Espanya, “a que assumisca la seua responsabilitat i intervinga per a l’alliberament immediat dels presos de Gdeim Izik condemnats pel tribunal militar marroquí, i tots els altres presos polítics sahrauís”.