Bota al contingut principal

Segons denuncia el portaveu del Compromís als Corts, Enric Morera, “Presidència s’ha gastat en el que va de legislatura més de 300.000 euros en regals de representació sense explicar aquells que es paguen directament des d’altres comptes a les quals no tenim accés. Encara no ha acabat la legislatura i estos 300.000 euros són només del gabinet del President, al que cal sumar els 250.000 d’una altra direcció general, la de Promoció Institucional, per la qual cosa només de dues direccions generals, estem parlant de més de mig milió d’euros en regalets. Estos són només dos programes dels 17 que té Presidència en els pressupostos, així que la multiplicació és molt senzilla per a saber quant destina des de Camps per a regals”.

Cal destacar que estes despeses es produeixen en totes les conselleries i si es multipliquen a la baixa, les despeses de la partida “Atencions protocol·làries i representatives” de presidència per les 13 conselleries que existeixen, les despeses en este concepte, resulta que pot aconseguir més de 2 milions d’euros. “Massa diners per a detalls en uns temps en els quals no és ni moral ni necessari realitzar-los”, segons Morera.

Tot apunta al fet que la suma d’estos regals de representació són sempre regals molt significatius tals com a mocadors de Louis Vuiton, bosses de Loewe, rellotges de marca, i coses així, coincidint amb les dates assenyalades del calendari. “No es tracta de llibres sobre la Generalitat, carxofes de Benicarló, nespres de Callosa, basquets de taronges o socarrats de Paterna, no, es tracta de regals pomposos que, per descomptat no sabem a qui ni per què es fan eixos regals simple i planament perquè s’oculta esta informació en el moment de gravar les dades”, segons Morera.

Compromís ha exigit i segueix exigint que estes dades consten en l’expedient que s’ha de tramitar quan es realitzen regals, siga el que siga i siga para qui siga. “És raonable que si s’obliga a Gorbatxov des de Moscou a vindre a arreplegar un premi, se li oferisca un regal, però est ha de constar en l’expedient amb el seu escrit de motivació, el seu cost, lloc i forma de compra. Açò no és burocràcia, és transparència. La resta és opacitat i falta de democràcia”

En línia amb el denunciat dijous passat per la diputada de Compromís Mónica Oltra en la presentació de la proposició de llei sobre regals de representació, el portaveu de Compromís, Enric Morera i candidat a la presidència de la Generalitat per esta formació, va afirmar que la seua coalició seguirà demanant “tota la informació sobre les actuacions del Consell per a saber on va cada euro del pressupost. Eixa serà una de les primeres mesures que adoptarem quan governem, establir els mecanismes perquè qualsevol ciutadà, siga diputat o no, sàpiga quasi en temps real a què va destinat els seus diners gestionats per l’administració autonòmica. I per descomptat farem auditories exhaustives de la gestió del Consell, des dels regals fins als sobre costos”.

Segons Morera, “Compromís vol ser, ara en oposició i demà en el govern, la formació política que introduïsca total transparència en els comptes públics i per a açò anem a sol·licitar llistat complet d’esta partida a totes les conselleries”.