Bota al contingut principal

 

El Grup parlamentari Compromís ha denunciat hui que, segons allò anunciat pel Ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, sobre la instauració a nivell estatal d’un nou tipus impositiu als dipòsits bancaris, el territori valencià haurà de fer front a un nova taxa que no repercutirà en un augment d’ingressos de la Generalitat.

 

El gener passat des de Compromís ja es denuncià l’impost fantasma a la banca del 0% que va ser instaurat pel govern central des de l’inici del 2013. Es tractava d’una maniobra del PP per a deixar sense efecte els impostos als dipòsits bancaris que ja cobraven algunes comunitats autònomes. Però només tres mesos després el govern central ha anunciat una rectificació ja que La Llei de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) determina amb claredat que “quan l’Estat establisca tributs sobre fets imposables gravats per les Comunitats, que suposen a aquestes una disminució d’ingressos, instrumentarà les mesures de compensació o coordinació adequades a favor de les mateixes”.

 

Segons ha assenyalat el diputat de Compromís, Fran Ferri, “ara Montoro ha anunciat que canviarà el tipus impositius als dipòsits bancaris que passarà a ser del 0’1 o 0’2 per mil i que la seua recaptació només servirà per a compensar la disminució d’ingressos de les autonomies que ja tenien instaurat este impost abans de desembre de 2012, Extremadura, Andalusia i Canàries. Per tant serà un impost que també es recaptarà al País Valencià però del qual els valencians no vorem ni un cèntim”.

 

Per al diputat de Compromís aquest fet “suposa un nou atac de Cristobal Montoro a les finances valencianes, i una nova mostra de la feblesa del govern valencià davant Madrid. No és acceptable que els valencians paguem un nou impost que només beneficiarà les arques públiques d’Extremadura, Andalusia i Canàries”.

 

Ferri ha destacat que en estos moments, es troba en tramitació una proposta de Compromís per a què Les Corts Valencianes envien al Congrés dels Diputats un projecte de creació d’un Fons d’Emergència Social finançat amb un impost sobre la banca que, a més, premiaria aquelles entitats basades en els principis de les finances ètiques i cooperatives.

 

“El Partit Popular valencià té l’oportunitat de plantar cara a Montoro donant suport a la nostra proposta i aconseguir així al voltant de 100 milions d’euros anuals per a fer polítiques socials, tan necessàries en la nostra terra” ha afirmat Ferri.