Bota al contingut principal

Els mitjans humans i materials ja comencen a notar-se en l’extinció de l’incendi que afecta a la Safor, però en les seues primeres hores d’activitat es va fer palès les brutals retallades aplicades pel Consell en la vigilància, prevenció i extinció dels incendis forestals.

Tal i com ha reconegut l’alcalde de Xeresa i president de l’Assemblea de Regidors i Regidores del País Valencià, Tomàs Ferrandis, “ahir diumenge, les primeres hores de l’incendi notàrem molt la manca de més mitjans aeris per combatre el foc i tal com vàrem demanar ja fa temps des de Compromís, ens cal un altre heliport a la comarca de la Safor o en una zona més cèntrica de la província de València perquè els helicòpter van a proveir-se de combustible a Siete Aguas i, per tant, la seua autonomia de vol és molt limitada, perdent molt de temps en anar i en tornar a la base”.

L’incendi de Barx ha tret a la llum el que denuncià Compromís al darrer ple de les Corts Valencianes, en una interpel•lació sobre la política general del Consell en matèria de prevenció d’incendis forestals. Segons ha recordat el portaveu de la coalició en temes mediambientals, Juan Ponce, “nosaltres coneixem les deficiències perquè parlem amb els treballadors del sector i presentàrem una moció subsegüent amb tots els punts que considerem que cal millorar per evitar el que tristament està passant ara a la comarca de la Safor. Hui constatem que les brutals retallades són també un vent a favor del foc que crema les nostres muntanyes”.

Entre les mesures defensades per Compromís en el parlament valencià, estaven les d’impulsar les Zones d’Actuació Urgent que no foren sols tallafocs inoperants –com està fent la Generalitat- i que tots els municipis valencians tinguen el seu propi pla d’extinció. També es defensava l’existència de mitjans aeris suficients o recuperar el número de brigades forestals com els que n’hi havia en 2010. La proposta de Compromís continuava amb millores en la vigilància i en la prevenció i també en la participació del voluntariat per a defensar els paratges naturals del País Valencià. Com és habitual, el PP votà en contra de les propostes de Compromís per evitar el que està passant ara a la Safor.

Des de Compromís han recordat que en l’any 2011 es reduïren les brigades forestals “en un 70% i amb les polítiques de retallades del PP, eixe aspecte continua igual de malament en 2013 i ha empitjorat i trobem que la superfície forestal valenciana està totalment desprotegida, tant en vigilància i prevenció com en les brigades, que són les que han d’actuar amb celeritat per evitar un descontrol, com el que ara mateix s’estén pel territori”.

El diputat verd de Compromís visitarà esta vesprada Simat, on es reunirà amb regidors i alcaldes de la coalició de municipis afectats per l’incendi forestal. També, el síndic de Compromís, Enric Morera, es reunirà amb els càrrecs públics de la formació dimecres, per avaluar els danys i preparar propostes parlamentàries d’ajuda a la zona.