Bota al contingut principal

El Grupo parlamentari Compromís ha exigit al Consell que garantisca que els camins i sendes que transcorren per monts valencians i que han sigut tallats per particulars siguen accessibles a tots els usuaris.

 

Segons ha assenyalat el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, “els senderistes porten anys denunciant que en el nostre territori hi ha sendes inaccessibles i tallades per distints motius aliens a l’interès general. Un exemple és la promocionada ‘Senda Verda’ de camins i refugis i la senda GR-7 que travessa tota la península ibèrica en paral·lel al Mediterrani, amb accessos tallats des del 2010 en territori valencià, malgrat que s’han formulat múltiples queixes al respecte”.

 

En el municipi de Requena, a pesar d’un pronunciament del mateix Síndic de Greuges, una senda inclosa en el Registre de Sendes Públiques de la Generalitat segueix tallada al seu pas per una muntanya privada.

 

A uns pocs quilòmetres d’allí, en les Llomes de Loriguilla, els adjudicataris de la Muntanya Pública de “la Sierra” han iniciat el tancat que interromprà en un llarg tram el GR-7, sense que es conega intervenció alguna de la Generalitat Valenciana.

 

A Aiora, hi ha la reivindicació des de l’any 1996 per l’obertura de desenes de camins públics que han sigut tallats en trams que sumen centenars de quilòmetres.

 

“Tot açò -ha afegit Ponce- quan hi ha alternatives que conjuguen els interessos de totes les parts, com les adoptades en el Maestrat, on hi ha desenes d’explotacions ramaderes travessades pel GR-7 i la solució optada pels propietaris ha sigut posar portes subjectades amb un fil d’aram o amb una xicoteta branca, que no impedeixen el pas al caminant. El senderista que necessita obrir la porta la tanca una altra vegada i segueix el seu camí. Una fórmula que pot valorar-se per a altres camins”.

 

Per a Ponce “amb el tancament de camins s’està furtant el patrimoni públic, amb una impunitat que no fa altra cosa que s’estiga generalitzant la col·locació de cadenats en les portes de sendes i camins registrats com a públics, d’una manera totalment irregular”.

 

“És per això que des de Compromís instem el Consell, a través d’una proposició no de llei a Les Corts, a actuar amb celeritat recuperant els camins i sendes públiques, garantint la seua accessibilitat per als senderistes i la seua obertura, i sancionant a tots aquells que hagen realitzat o porten a terme qualsevol acció que impedisca el trànsit per camins públics. Els monts són de tots i hem de poder gaudir-los tots”, ha conclòs Ponce.