Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan*Baldoví, ha portat fins al parlament espanyol una decisió presa pel govern valencià, mitjançant la qual, i usant com a excusa el Reial decret 16/2012, la Generalitat ha suprimit la prestació farmacèutica gratuïta des de gener de 2013 a malalts crònics, persones amb discapacitat i també a afectat per síndrome tòxicauna cosa que des de Compromís consideren “un greu atac a l’estat del benestar i a la seguretat de les persones, ja que donada la situació econòmica actual, moltes persones no poden pagar els medicaments que han de prendre diàriament per a viure”, segons ha explicat Baldoví.

El parlamentari de la coalició valencianista, progressista i ecologista ha fet una sèrie de preguntes al Ministeri de Sanitat després que el govern valencià contestara per escrit al portaveu de la formació en les Corts Valencianes, Enric Morera, qui va preguntar pels motius que han provocat que la Generalitat Valenciana deixe de finançar la prestació farmacèutica a persones amb discapacitat i malalts crònics. Per a sorpresa de Compromís, la resposta facilitada des de l’executiu d’Alberto Fabra és que aquest finançament no es pot mantenir com a conseqüència de l’aplicació del Reial Decret 16/2012.

Segons Baldoví, “després d’eixa resposta tan poc convincent, decidim contrastar la informació i en la mateixa pàgina web del Ministeri de Sanitat trobem referències als canvis operats per eixe Reial Decret i, per a la nostra sorpresa, des del ministeri asseguren que es mantenen les exempcions per a malalts crònics, discapacitats i afectats per la Síndrome Tòxica, tal qual”.

És de destacar que al gener de 2013, la Generalitat Valenciana va deixar de finançar els medicaments a les persones discapacitades després de la derogació de la norma de la llei 11/2003 autonòmica de l’Estatut de les persones amb discapacitat, el paràgraf segon de la qual l’article 16 reconeixia la prestació farmacèutica gratuïta per als menors de 18 anys amb un grau de minusvalidesa a partir del 33% i del 65% per a majors de 18 anys.

En l’actualitat, es troba en vigor la Llei de Drets de Salut de Xiquets i Adolescents de Comunitat Valenciana Llei 8/2008, de 20 de juny i en el seu article 20 disposa que la Generalitat assumirà gratuïtament la prestació farmacèutica dels menors amb un grau de minusvalidesa igual o superior al 33%.

“No obstant això, el contingut d’aquestes lleis no s’està complint i milers de famílies estan passant per una situació d’extrema gravetat i preocupació perquè un govern autonòmic del PP, hereu del govern més malbaratador de la història, ha fet una interpretació dolenta i malintencionada per a deixar de pagar unes prestacions farmacèutiques, per a estalviar uns centenars de milers d’euros en contra de la salut i del benestar de les persones, la qual cosa és molt preocupant per ser una mesura cruel i presa amb molta premeditació per a danyar a les persones”, segons ha reconegut Baldoví.

Per eixe motiu, el diputat de Compromís ha preguntat al Ministeri de Sanitat perquè manifeste la seua opinió sobre la interpretació realitzada del Reial Decret per part de la Generalitat per a desatendre a milers de ciutadans. De la mateixa manera, Baldoví també ha preguntat a l’executiu central sobre les competències dels governs autonòmics a l’hora de finançar la prestació farmacèutica a persones amb discapacitat o malalts crònics. Segons el parlamentari valencià, “si el govern considera que les autonomies sí que tenen competències, ens trobaríem davant un escandalós cas de desistiment de funcions que portaríem a la justícia si cal”.