Bota al contingut principal

Els representants de Chunta Aragonesista (CHA) i de Compromís han celebrat este matí una cimera estratègica amb l’objectiu prioritari d’establir una aliança política per frenar els projectes de fractura hidràulica horitzontal en les comarques del Maestrazgo, el Maestrat i Els Ports. En l’acte han participat per part de CHA el seu president i diputat en les Corts d’Aragó, José Luis Soro, el també diputat en les Corts d’Aragó Joaquín Palacín, i el secretari Territorial de CHA a Terol Adolfo Villanueva; i per part de Compromís, el diputat autonòmic de Compromís en els Corts Valencianes, Josep Maria Pañella, el portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Juan Ponce, i el diputat provincial, Enric Nomdedéu.

L’acte ha servit per a subscriure el manifest ‘Compromís dels Maestrats i els Ports’, un pacte que té com a prioritat la defensa del territori enfront de projectes especulatius basats en la fractura hidràulica, i la reivindicació d’inversions productives en les comarques afectades. En este sentit, Sorus ha destacat que “a més de la història comuna, ens uneix un projecte polític de defensa d’un projecte sostenible i de futur per al territori, per això, davant de l’amenaça directa del fràcking és important unir-nos perquè la veu dels municipis dels dos territoris que s’han posicionat contra el projecte d’hidrocarburs se senta amb més força a Madrid, en el País Valencià i a l’Aragó”.

En aquest sentit també s’ha manifestat el diputat de Compromís, Josep Maria Pañella, qui ha subratllat que “el ‘Compromís dels Maestrats i els Ports’ suposarà obrir línies de treball conjunt, suport legal i actuacions polítiques en ambdós territoris per a lluitar contra el fràcking, un projecte merament especulatiu que de fer-se realitat posarà en perill nostre medi ambient i l’estructura socioeconòmica de la zona, basada en el turisme d’interior, el medi ambient i la producció agroalimentària”.

Per aquest motiu, i per a simbolitzar el front comú en ambdós territoris, la rúbrica del ‘Compromís dels Maestrats i els Ports’ s’ha realitzat en ambdós parts de la frontera administrativa, en la localitat de Cantavieja i al Forcall.

En esta línia, el diputat de CHA Joaquín Palacín, ha subratllat que “igual que Compromís en les comarques de Castelló i en el País Valencià, des de CHA hem liderat la defensa del territori i hem aconseguit que s’aprovara una primera proposta contrària al fracking en les Corts d’Aragó. Però l’amenaça persistix a Aragó, igual que en el País Valencià, on el PP va rebutjar la moció que va presentar Compromís contra el fracking”.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, va subratllar que en la corporació provincial, des de Compromís “vam aconseguir frenar una moció del PP a favor del fracking i vam aconseguir constituir una comissió sobre el tema que, a pesar dels intents del PP d’adulterar-la, ha generat debat i ha donat temps als moviments ciutadans a demanar suports”.

INFRAESTRUCTURES REALS, ENFRONT DEL FALS OR NEGRE

El Compromís dels Maestrats i els Ports, a més de constituir una aliança entre els dos territoris en defensa del futur i de la sostenibilitat dels municipis de l’interior, també fixa línies bàsiques per a reivindicar conjuntament infraestructures oblidades sistemàticament pels governs del PP i del PSOE i que afecten els dos territoris. En este sentit, ambdós formacions exigiran conjuntament inversions productives en els Ports, l’Alt i Baix Maestrat, el Maestrazgo i el Baix Aragó Històric. En este sentit, ambdós formacions presentaran iniciatives en tots els àmbits perquè infraestructures estratègiques com la a-68 culminen el Vinaròs, de manera que la costa nord de Castelló quede enllaçada amb una autovia, “de manera que el sector turístic i el teixit productiu d’ambdós províncies incremente la seua competitivitat”.

Ambdós formacions també acorden defendre la continuïtat i el futur de la línia de ferrocarril convencional que comuniquen València amb Aragó travessant Terol i vertebrant les comarques. El Govern Central del PP està decidit a suprimir servicis ferroviaris especialment en la relació València-Terol, contra la qual cosa lluitaran conjuntament Compromís i CHA en les institucions valencianes i aragoneses i en el Congrés dels Diputats, en defensa d’un mitjà que realment vertebra, comunica, cohesiona i no contamina.

Per la seua banda, el poraveu adjunt de Compromís en les Corts, Juan Ponce, ha manifestat que “el fracking suposa un atac al desenvolupament sostenible i de futur del nostre territori”.