Bota al contingut principal

Compromís ha mostrat hui el seu rebuig a l’aposta per part del govern del PP per la incineració de residus justificada ahir per la consellera d’Infraestructures i Medi Ambient, Isabel Bonig, per un proper col·lapse dels abocadors.

 

Segons ha declarat el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, “la incineració és la forma més insostenible i perillosa de tractar els residus, ja que no els elimina, només els trasllada i dispersa, alliberant a l’atmosfera noves substàncies com dioxines, furans, metalls pesats i cendres que són molt més contaminants que els materials de partida”.

 

Para Ponce “amb la incineració la consellera Bonig vol cremar les proves de la seua incompetència i la incompetència dels governs anteriors en quant a gestió de residus. Com no han sigut capaços d’aplicar plans de minimització de residus ni apostar per la reutilització i el reciclatge, ara aposten per cremar residus que ben gestionats són valuosos i podrien crear llocs de treball”.

 

“El Pla Integral de Residus (PIR) que ahir assegurà Bonig que està a punt d’aprovar-se porta molts anys de retard, esta demora en posar un nou PIR en marxa no s’ha degut només a mala gestió o a la desídia a què ens té acostumats el govern del PP, sinó a interessos molt particulars que han volgut crear les condicions per a justificar la urgència de fer desaparéixer per mitjà de la incineració el fem i amb això promoure adjudicacions milionàries a certes empreses. El lobby dels fems és molt fort i pressiona a les administracions per a què es llancen a este tipus de projectes sense parar-se a pensar en les conseqüències mediambientals que això provocarà”.

 

Ponce ha afegit que “la incineració no és en absolut un procés net. Encara que es presente a la població com un procés industrial innocu, els efectes contaminants d’este tipus de processos està demostrat i al final, cremar els residus, inclús amb les més avançades tècniques d’incineració, produïx almenys dos resultats: fum i cendres que, donada la composició dels residus sòlids urbans, són més contaminants que en el seu origen per la seua alta concentració i per la seua composició i que acabaran en terrenys de cultiu i de allí als aliments”.

 

Compromís proposa com a alternativa a la incineració desenvolupar plans de reducció de residus en origen, per mitjà de mesures fiscals i econòmiques, fomentar, a més de les empreses i ciutats netes, empreses dedicades al reciclat, reutilització i valoració d’estos residus sòlids urbans i fomentant la investigació per al major aprofitament dels fems. Estes mesures a més de reduir dràsticament la contaminació de l’atmosfera, sòl i subsòl, permetria generar un sector productiu per a ocupar a milers de persones.