Bota al contingut principal

 

El grup parlamentari Compromís ha registrat hui en Les Corts una petició de comissió d’investigació relativa als pagaments de comissions a canvi de contractes públics produïts presumptament entre càrrecs de la Generalitat Valenciana i el grup empresarial ESABE.

 

La cadena SER ha fet públic hui el contingut d’alguns interrogatoris que s’han realitzat dins del procés judicial obert contra la cúpula directiva de l’empresa de seguretat ESABE per frau a la Seguretat Social, entre altres presumptes delictes. En estos interrogatoris treballadors i directius d’ESABE han reconegut que s’ha subornat a càrrecs de la Generalitat Valenciana per a aconseguir l’adjudicació de contractes de seguretat en edificis públics i han posat com a exemple el contracte de l’Hospital La Fe de València que fou adjudicat a esta empresa.

 

Segons ha assenyalat la diputada de Compromís, Mireia Mollà, “ens trobem davant d’uns fets gravíssims que requereixen ser esclarits de manera immediata, es per això que reclamem la creació d’una comissió d’investigació. S’ha de determinar quins càrrecs de l’administració valenciana han sigut presumptament subornats i delimitar les responsabilitats polítiques per este nou cas de corrupció”.

 

ESABE ha sigut premiada sistemàticament pels diferents governs del PP amb contractes de vigilància de nombrosos edificis públics malgrat les gravíssimes irregularitats per les quals des de fa anys s’ha condemnat a esta empresa de seguretat. Es tracta d’una relació molt fosca i difícil de justificar entre els governs del PP i esta empresa que ha de ser investigada també des de l’àmbit polític.

 

En concret ESABE, abans de la detenció el passat mes de desembre dels seus directius per un frau a la Seguretat Social que rondaria els 30 milions d’euros, ha rebut innumerables denúncies i condemnes per vulneració de drets laborals, ja que era pràctica habitual l’impagament de nòmines als seus treballadors o la subcotització; també ha sigut condemnada per no estar al corrent en els pagaments a Hisenda i a la Seguretat Social pel que ha rebut nombroses sancions; així mateix els treballadors de ESABE han arribat a denunciar greus deficiències en el servei que presta aquesta empresa que comprometia la seguretat dels edificis que vigilaven.

 

Tots aquests fets eren coneguts pels governs del PP i malgrat tot açò la llista de dependències públiques valencianes en les quals ESABE ha tingut adjudicat el servei de vigilància és llarguíssima: la Conselleria d’Economia, la Conselleria de Benestar Social, tot el departament de Salut de València-La FE, l’Hospital General de Requena, l’Hospital de la Plana, el IVAM, la xarxa de museus de l’Ajuntament de València, el PROP o RTVV, entre altres.

 

Recapitulant aquesta estreta relació entre ESABE i els dirigents del PP no és d’estranyar trobar a Rafael Blasco pel mig. L’any 2002, quan Blasco era conseller de Benestar Social, va contractar a aquesta empresa de seguretat sota una de les seues múltiples denominacions malgrat la inhabilitació que queia sobre ella per falsificació documental. Eixe mateix any un altre dirigent del PP, Serafín Castellano, llavors al capdavant de Sanitat va decidir incrementar un 70% els diners destinats per la seua conselleria a la seguretat en hospitals i centres de salut. D’aquest exageradíssim increment pressupostari les empreses del Holding ESABE van ser les més beneficiades.