Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha proposat en la sessió de control al govern que es faça una auditoria monogràfica i integral de tots els contractes que fa la Generalitat. Una vegada més, el president del Consell, Alberto Fabra, ha intentat desacreditar les preguntes de l’oposició sense tindre un coneixement ple de com funcionen les auditories de la Sindicatura de Comptes, que tria un número molt limitat de contractes per analitzar i detectar anomalies, però no ho fa amb tot el gruix de les contractacions.

Segons ha explicat Morera, amb dades de l’informe de la Sindicatura de Comptes de 2011 (el darrer informe fet públic), la Generalitat va signar un total de 947 contractes, amb un import total de 565 milions d’euros. L’auditoria s’ha fet de sols 45 contractes elegits, presumptament, a l’atzar i d’estos documents, el Síndic ha detectat incidències en 36 contractes, a banda què en 21 d’eixos documents no figura la publicitat dels criteris de valoració.

El discurs habitual de la transparència no ha servit per a res front a altres arguments de pes esgrimits per Compromís, que ha recordat al Consell que este grup encara està esperant l’execució de la sentència del Tribunal Suprem, que obliga al govern valencià a lliurar tota la documentació demanada per Compromís sobre els contractes i factures de les empreses de la trama Gürtel i que l’administració de Camps va negar en reiterades ocasions i que la de Fabra, encara no ha lliurat tota la informació, malgrat existir un reconeixement de la justícia.

Segons Morera, “l’administració de Fabra és la mateixa que la de Camps, no ha canviat i les pràctiques són les mateixes. Parlen de transparència però no la practiquen i per això tenen por a ordenar una auditoria integral de tots els contractes signats per la Generalitat, uns contractes que, segons reconeix la mateixa Sindicatura de Comptes, es concentren tots en un número molt reduït d’empreses”.

Per això, el síndic de Compromís ha encoratjat al Consell a fer eixa auditoria i, també, a fer pública tota la informació, perquè siga accessible a la xarxa per a tota la ciutadania. Segons Morera, “fins que no passe tot això, el Consell estarà actuant d’una manera opaca, com si tinguera por a que es conegueren pràctiques no permeses a l’administració i que estan eixint a la llum amb el cas Bárcenas, on s’ha sabut que s’han concedit contractes públics a empreses que han fet donacions al PP”.