La diputada de Compromís, Mònica Àlvaro, ha anunciat la presentació d’una proposició no de llei en les Corts amb què insta el Consell a acordar amb el sector sanitari valencià i professionals de les àrees involucrades, l’elaboració d’un diagnòstic de mesures per combatre la cosmeticorèxia, especialment entre la infància i l’adolescència valenciana.
La cosmeticorèxia, un fenomen en augment, ha estat definida popularment com l’obsessió per la cura de la pell i l’ús de productes cosmètics. El problema més greu esdevé quan dita obsessió afecta a la infància i especialment a les xiquetes. “La pressió dels estereotips de gènere sobre dones i xiquetes i l’increment de l’ús de les xarxes en edats molt joves, juga un paper fonamental en l’augment d’esta cosmeticorèxia, que ja comença a preocupar seriosament tant pels efectes físics sobre la població més jove, però també pels efectes psicològics entre esta mateixa població”, explica Àlvaro.
Professionals de la dermatologia alerten d’un increment de pacients en edats compreses entre 10 i 14 anys amb desajustos greus a la dermis com poden ser els èczemes, irritacions y fins i tot senyals i nafres originades per l’acció d’una substància càustica o corrosiva en el teixit orgànic, que poden tornar-se en definitives.
Segons la parlamentària de Compromís “la importància i pes del sector cosmètic en la indústria i teixit productiu valencià és molt gran. Recentment s’ha constituït la Primera Mesa de la Cosmètica valenciana, aglutinant a més de 200 empreses d’este sector per coordinar-se en els seus reptes i interessos. Considerem que esta Mesa de la Cosmètica, pot ser també el marc adequat per combatre la problemàtica de la cosmeticorèxia. Per això proposem l’adopció d’un codi ètic de funcionament per al sector cosmètic valencià”.
Compromís proposa que este codi ètic del sector s’elabore a partir de les mesures que acaben detallant-se en la diagnosi sanitària que ha d’impulsar el Consell, fent extensives la prevenció de la cosmeticorèxia a la producció i comercialització dels seus productes. Així mateix es proposa que el dit codi ètic es faça públic dintre d’una campanya de sensibilització que duga a terme el Consell per alertar sobre els perills que el mal ús de la cosmètica tenen sobre la salut física i mental en la infància i adolescència.
“Entenem que es donen les eines i circumstàncies òptimes per tal que la Generalitat Valenciana siga pionera en atallar i combatre este greu problema de cosmeticorèxia que cada dia preocupa més a professionals de la salut, però també a mares i pares”, ha conclòs Àlvaro.