Salta al contingut principal

practica la democràcia oberta

Preguntes freqüents

Qui pot votar?

Poden votar totes les persones valencianes, majors de 16 anys i que manifesten compartir els valors de Compromís recollits al document #MésCompromís. Per tal d'inscriure't, si no formes part de Compromís, pots emplenar aquest formulari.

Què es vota?

A través del procés de primàries obertes, entre tots i totes decidirem tots els candidats i candidates de Compromís als Ajuntaments i Corts Valencianes, tant els i les caps de llista com els i les qui conformaran la resta de la llista.

Quan es vota?

Es podrà votar per internet des del 28 de gener fins al 30 de gener, amb un enllaç que rebràs al teu e-mail i que després hauràs de validar amb un codi que t'enviarem mitjançant un missatge SMS. A més a més, si no has votat per internet, podràs votar de manera presencial el 31 de gener en la mesa electoral que tindràs assignada.

Com es vota?

Per una banda, podràs triar una persona entre les candidates a encapçalar la llista. Per una altra banda, podràs ordenar segons la teua preferència les persones candidates a formar part de la resta de la llista.

Quantes votacions n'hi ha?

En els diferents procesos de primàries hi haurà dues votacions. Per una banda, podràs triar la persona que encapçale la llista atorgant la teua preferència. La persona que més vots reba, serà qui guanye.

I com es voten les llistes?

Per altra banda, a la votació de la resta de la llista, el que fas és ordenar la llista segons la teua preferència entre les persones candidates que s'hi presenten. Pots ordenar-les totes o pots ordenar-ne només una part, sempre des de l'1 cap avall.

En el cas de la votació de les llistes a les Corts de cada circumscripció, hauràs de votar-ne un mínim del 25% de les persones a votar (és a dir, 4 per a la circumscripció de Castelló, 7 per a la de València i 6 per a la d'Alacant). A més a més, la teua votació haurà de ser paritària. És a dir, hauràs de votar tants homes com dones; o, en cas que tries un nombre imparell de persones candidates, la diferència de gènere no podrà ser major de u.

A cadascuna de les teues preferències li donaràs un suport equivalent a 1/n, on n és el lloc que has assignat. És a dir, a la teua primera preferència li atorgaràs un punt sencer; a la segona, mig punt; a la tercera, un terç, i així successivament. En acabant, se sumaran els punts obtinguts i d'allí eixirà la llista de Compromís.

És segur el sistema de votació?

El sistema que emprarem per a la votació per internet garanteix l'anonimat del vot, de tal manera que cap persona, ni els gestors del sistema, podrà saber què has votat. A més, els inscrits al procés de primàries hauran de validar el seu vot amb un codi que rebran per SMS al seu mòbil, garantint que ningú es puga registrar per duplicat.

I si no tinc mòbil?

Aleshores hauràs d'anar a la votació presencial, el dia 31 de gener, amb el teu DNI/NIE o Passaport per tal que puguem fer les comprovacions d'identitat necessàries.

Em costarà diners?

No et costarà ni un duro, la inscripció és lliure i gratuïta. L'SMS que rebràs al teu mòbil també és gratuït, ens fem càrrec nosaltres del cost. No obstant això, et convidem a fer una aportació voluntària de la quantitat que pugues per tal d'ajudar amb el cost del procés.

Què he fer per a presentar-me com a candidat/a?

Ja sigues militant o no de Compromís, pots presentar la candidatura a qualsevol dels processos de primàries que obrim. Per a això, has d'emplenar aquest formulari dins del termini del 4 de desembre fins al 12 de desembre si et vols presentar a Les Corts o del 15 de desembre fins al 19 de desembre si et vols presentar a les eleccions municipals. A partir d'ací, hauràs d'aconseguir l'aval d'un percentatge de miltància de Compromís que variarà segons el procés al qual et presentes.