Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís continua la seua croada contra l’opacitat i la manca d’informació del Consell de Camps, front la reiterada negativa del govern a donar informació sobre la celebració del gran premi de la Fórmula 1 a la ciutat de València. El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha recordat que a finals de 2009, el seu grup va demanar els contractes que la Societat de Projectes Temàtics de la CV tenia signats amb Formula 1 Management i Formula 1 Administration, empreses ubicades al paradís fiscal britànic de les Illes Jersey. El Consell es va negar a donar-los i el Síndic de Comptes va contestar que no es podia accedir a eixa documentació.

Per eixe motiu, el portaveu de Compromís va demanar a principis de 2010 una compareixença del conseller d’Economia, qui va comparéixer sis mesos després en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts i que, al remat, tampoc va aclarir res ni va donar cap dada de totes les sol·licitades per Compromís.

Esta situació d’opacitat total és “molt preocupant, perquè amb l’excusa de la publicitat que es fa de la nostra terra, el Consell està invertint i pagant molts diners i no coneixem la quantitat exacta. Els ciutadans i ciutadanes valencianes tenen dret a saber en què es gasta els diners la Generalitat i per això nosaltres ho estem preguntat des del primer dia i, a estes altures, no ho sabem”, segons han declarat Enric Morera.

El portaveu valencianista ha declarat que des del seu grup, “no ens hem desanimat, malgrat les respostes buides o les negatives del Consell o del Síndic de Comptes i hem continuat investigant. Saber que el pagament a les dos empreses d’Ecclestone s’efectua en un paradís fiscal britànic com són les Illes de Jersey ens preocupa i molt i ens preocupa perquè existeix una llei que alerta del pagament en eixos paradisos perquè poden ser llocs on es puga perpetrar frau fiscal. Si la llei és clara i tots els xicotets empresaris i autònoms li donen compliment, no entenem com un govern permet que un multimilionari puga evitar el control de la hisenda pública i pagar els seus impostos com toca”.

Per eixos motius, des de Compromís han tornat a registrar una petició de documentació perquè el Consell facilite una còpia dels contractes signats amb les empreses organitzadores del gran premi de Fórmula 1 a València. També, des de la coalició valencianista, progressista i ecologista han preguntat al nou Consell si considera que el pagament del cànon en un paradís fiscal està dins del marc legal per a la prevenció del frau fiscal que marca la norma estatal 36/2006 de 29 de novembre.

Morera ha recordat que el Consell de Camps, “ja ha perdut en el tribunals en vàries ocasions per no voler donar-nos documentació i informació, com per exemple ha passat amb les factures de la trama Gürtel i si continuen negant-nos el nostre dret com a parlamentaris d’accedir a contractes de l’administració pública, no descartem recórrer a la via judicial”.