Bota al contingut principal

Des de Compromís defensen que la reforma constitucional que volen PP i PSOE ha de passar per un referèndum “perquè opine la ciutadania”. També, des de la coalició animen a fer una reforma “més ambiciosa i social, protegint més als ciutadans i aprofitant el procés per a eliminar les diputacions i fomentar així l’estalvi públic”.

El síndic de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha mostrat la seua preocupació després del pacte PP-PSOE al Congrés dels Diputats per fer endavant una reforma de la Constitució. Segons Morera, “és un pacte per a fer una reforma exprés per a recentralitzar l’estat i trencar l’equilibri constitucional existent, perquè dos partits van a retocar un text aprovat pel poble en referèndum, ignorant així a la ciutadania”.

Morera considera que Zapatero i Rajoy, “actuen com titelles dels mercats perquè la reforma és sols per a marcar un sostre del dèficit i tranquil·litzar als banquers i als mercats que ens han portat esta greu crisi que patim els ciutadans i ciutadanes”. A més a més, el portaveu de Compromís ha assegurat que, si existeix un dèficit estructural de l’estat, “és per culpa de les polítiques populistes i el malbaratament dels diferents governs de PP i PSOE, i també per culpa d’un model econòmic basat en la bombolla immobiliària que han fomentat i protegit les administracions públiques afavorint que els rics es facen més rics mentre s’empobreixen i arruïnen moltíssimes persones”.

El portaveu valencianista ha lamentat que PP i PSOE no vulguen un referèndum perquè el poble expresse la seua opinió d’una reforma constitucional. Segons Morera, “una vegada més els dos grans partits del sistema demostren que passen olímpicament de les ciutadanes i els ciutadans i que no els importa la seua opinió per a res”, i per això, des de Compromís han mostrat el seu rebuig total a eixe posicionament de PP-PSOE antidemocràtic.

Morera ha declarat que la reforma que volen portar endavant Zapatero i Rajoy “posa en greu perill l’autonomia fiscal de les nacionalitats i regions de l’estat com també dels ajuntaments, obviant que el 80% del dèficit és de l’estat i de les nefastes polítiques del PSOE i no de les corporacions locals o els governs autonòmics”. Si esta autonomia fiscal es veu amenaçada per una norma constitucional, “ens trobarem en una lamentable situació on correrà un greu perill el sistema del benestar, bastant malferit en l’actualitat”.

El síndic de Compromís considera que la reforma “ha de ser més àmplia i més profunda perquè així ho requereix la situació. Si estem parlant d’estalviar, ara és el moment d’eliminar les diputacions provincials i això sols es pot fer modificant la constitució i per això, no voler fer este canvi demostra que PP i PSOE tenen molt d’interés en mantenir eixos pessebres provincials”.

També, des de Compromís asseguren que la reforma, “hauria d’incloure coses més necessàries, com la protecció de les ciutadans i ciutadanes front els bancs, perquè si la constitució diu que tot el món té dret a un habitatge digne, no s’entén com la justícia treballa amb els bancs per a fer desnonaments de gent sense recursos i per això, la reforma ha d’incloure normes i mesures per a protegir a la ciutadania, no als mercats”.