Bota al contingut principal

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha presentat una esmena de totalitat contra el projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2015 per tractar-se d’uns comptes de la “retallada per imperatiu legal” i fets “contra les persones”, pel que demana la devolució al Govern.

Segons el text, aquests Pressupostos, com els dels últims quatre exercicis, s’emparen en una Constitució reformada “a les fosques” i “sense consultar al poble en referèndum”, el que permet que els comptes “es convertisquen en un instrument per governar contra les persones, retallant drets i serveis “en nom del compliment del Tractat d’Estabilitat de la UE.

“Els Pressupostos de 2015, com els anteriors, són els de l’ajust per imperatiu legal”, assenyala el diputat valencià, que creu que l’ajust de dèficit exigit a Espanya l’any que ve és “d’impossible compliment” i que “condemna a la població a una pèrdua de qualitat de vida insuportable”. “Aquests no seran els Pressupostos de la recuperació. Les polítiques de l’austericidi impedeixen el creixement i el consum. Anem cap enrere, perdent el tren del segle XXI”, opina.

Segons el parer de Baldoví, les previsions sobre les quals s’assenten els comptes i les polítiques propostes “seran de nou un fracàs”, ja que “no serviran per a la sostenibilitat financera de totes les administracions públiques, ni per enfortir la confiança ni per produir estabilitat en l’economia”.

“Només aprofiten per acreditar la submissió del Govern a les polítiques d’estabilitat imposades per solucionar la crisi financera i les pèrdues de la banca i els especuladors a compte dels drets i el futur de les persones”, insisteix.

A més, el representant de Compromís critica durament en la seua esmena els esforços d’ajust que s’exigeix ​​a comunitats autònomes, a les quals “es condemna a prestar de manera incorrecta els serveis que té encomanats”, i als ajuntaments, als quals s’està empenyent a “la indigència”.

Tot al mateix temps que el Govern “impulsa canvis legislatius per retallar competències i serveis mitjançant la recentralització”. “Tot disfressat d’un màrqueting de les reformes que vol amagar la fallida fraudulenta de l’Estat mitjançant l’assumpció d’un deute il·legítim”, afegeix, recriminant al Govern central que pretenga “donar lliçons” de gestió eficient quan la major part del deute s’acumula en municipis i diputacions governades pel PP.

Pel que fa al contingut del projecte de llei, Baldoví rebutja decisions com incrementar en només un 0,25% les pensions, el que suposarà que “nou milions de pensionistes perdran poder adquisitiu”; la congelació dels sous dels funcionaris, la retallada en els pressupostos d’Ocupació i Foment, “ministeris clau en la creació d’ocupació” o la pujada de les dotacions per a Defensa.

I pel que fa a les transferències al País Valencià, el diputat retreu que els Pressupostos “tornen a castigar durament als valencians” perquè l’increment del 6,9% en les inversions no compensa en absolut la retallada del 49,6% dels últims anys. “Som l’única comunitat autònoma que, sent pobre, finança comunitats més riques”, conclou.

El termini per presentar esmenes de totalitat contra els Pressupostos de 2015 conclou a les 14 hores d’aquest divendres, i els vetos es debatran entre dimarts i dimecres de la setmana que ve al Ple de la Cambra.