Bota al contingut principal

La coalició valenciana ha presentat un total de 448 esmenes tant a les seccions com a l’articulat del Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2017. Els senadors Carles Mulet i Jordi Navarrete han presentat unes esmenes que vindrien a corregir les grans injustícies que plasma el text presentat per Montoro i el PP i que és especialment insolidari amb la nostra autonomia i antivalencià.

Així, el text proposa actuacions en matèria de Foment, amb la creació de parcs logístics, intermodals, estudis per a la millora de la mobilitat amb metro, trens i col·lectius com el dels estudiants, els trens de rodalies i la prolongació de línies, finançament de obres al Corredor Mediterrani, el tren de la Costa, el soterrament de vies, prevenció d’inundacions generades per les plataformes de l’AVE i l’adaptació de trens i estacions. L’altre gran bloc és la reivindicació d’obres en carreteres, com la previsió d’accessos a l’AP-7, variants de la Safor, millores a la N-332 i N-340, autovies de l’Estat, reasfaltats, en matèria de patrimoni cultural i en les costes. “Així hem inclòs únicament les actuacions a la costa valenciana qualificades com a urgents pels propis estudis del Cedex encarregats pels ministeris de Foment i Agricultura i Medi Ambient a nord i sud del port de València i inclòs actuacions al Maestrat, que quedava marginat per no existir estudis ni previsió d’actuacions i que cal pal·liar“, ha indicat Jordi Navarrete.

En matèria d’Agricultura, els senadors reclamen la promoció de productes de la dieta mediterrània, actuacions en lleres de rius com el Vaca, reparació de basses, canalització de barrancs per minimitzar perills, rutes ambientals, museus, escorxadors ecològics mòbils, la garantia de diners per subvencionar les assegurances agràries, millora de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) i de vigilància de la sanitat vegetal i animal. D’altra banda proposa millores en matèria de construcció de polígons, promoció comercial i plans de reindustrialització.

En matèria d’Interior la coalició demana actuacions en casernes tant de la Policia Nacional com Guàrdia Civil, millores socials i democràtiques per a aquests col·lectius. A la secció de Cultura, Compromís ha posat sobre la taula actuacions en matèria de biblioteques, subvenció a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, actuacions en jaciments, esglésies, castells, peatonalitzacions, rehabilitacions i festivals. També ha presentat propostes en matèria de línies elèctriques, la instal·lació de nous sismògrafs submarins per monitoritzar la sismicitat del dipòsit Castor i afrontar el seu desmantellament amb garanties i disposant de tota la informació possible.

Col·laboració amb altres territoris

El senador territorial Carles Mulet, ha indicat a més que “els valencians som un poble solidari i des de Compromís estem especialment satisfets de mantenir relacions polítiques amb formacions germanes com el Partido Castellano, Més de les Illes Balears, el Colectivo Ciudadanos del Reino de León o la Chunta Aragonesista, amb qui col·laborem plantejant les seues necessitats al Senat“. Així, qüestions d’infraestructures (carreteres i trens a Aragó; transports, residus, carreteres i platges a Balears i trens, rius, NTI, reindustrialització o en matèria patrimonial a Castella i autovies i recuperació del tren o de la llengua a Lleó, formen part ja de les esmenes presentades. “Seran ara els senadors del PP els que hauran de valorar si prosperen aquestes justes esmenes per al territori o si prossegueixen amb el seu particular ajust de comptes, com a peons sense criteri de la seua formació i posen en marxa el corró, ignorant tota la faena realitzada per millorar uns PGE nefastos i infames“, ha conclòs.