Bota al contingut principal

Les diputades de Compromís, Isaura Navarro i Marian Campello, han demanat explicacions a la Universitat Catòlica de València (UCV) per haver convidat a l’expresident de Colòmbia, Álvaro Uribe, a donar hui una conferència en les seues instal·lacions.

Per a Navarro “no té cap sentit que la UCV lligue la seua imatge a un personatge que no té res a vore amb els valors del cristianisme com és Álvaro Uribe Vélez. Es veu que cal recordar que Uribe està fent campanya per la guerra a Colòmbia, per la continuació del conflicte armat i en contra del procés de pau”.

“Uribe simbolitza el lligam amb el narcotràfic i el paramilitarisme, un personatge que durant el seu mandat va enganyar a la comunitat internacional dient que estava fent un procés de desmobilització del paramilitarisme, que tot el món, incloent els paramilitars, van dir que era una farsa. El paramilitarisme continua actiu completament, perseguint i assassinant als defensors i defensores dels drets humans a Colòmbia. Uribe mai ha estat per la pau, sempre pel conflicte, per la guerra”.

Durant el seu primer viatge a Colòmbia l’any 2004, Isaura Navarro, sent diputada al Congrés, va ser espiada pels serveis secrets sota les ordres d’Álvaro Uribe. Navarro va acudir com a convidada a unes jornades en defensa dels drets humans i, com va ser desvetllat posteriorment gràcies a un informe de la Fiscalia colombiana sobre les il·legalitats del serveis secrets durant el mandat d’Uribe, va ser una de les activistes a les quals se’ls realitzà seguiments i intercepció de comunicacions per tractar de desprestigiar el seu treball en favor de les víctimes de la violència a Colòmbia.

Per la seua banda, Marian Campello ha assenyalat que “Álvaro Uribe té moltes coses a explicar, però no en una conferència en una universitat valenciana, sinó davant un tribunal de justícia, cosa que fins ara no ha ocorregut per la gran impunitat que existeix a Colòmbia”.

“En compte d’una conferència d’Uribe, la UCV ajudaria més al poble colombià si organitzara conferències sobre el procés de pau signat i els enormes entrebancs per posar-lo realment en pràctica, bàsicament pels incompliments governamentals. I si des d’esta universitat encara volen anar més enllà en la seua ajuda podrien implicar-se sobre el terreny en la verificació del compliment dels drets humans a Colòmbia. Està demostrat que mentre comissions internacionals comproven in situ l’aplicació dels acords de pau, els assassinats de defensors dels drets humans colombians descendeixen enormement”, ha conclòs Campello.