Bota al contingut principal

La diputada de Compromís a les Corts Valencianes, Mª Josep Ortega, i la també diputada de Compromís al Congrés, Marta Sorlí, han presentat una proposta per tal de demanar al Govern central que es porte a terme una modificació normativa perquè siga considerada com a violència de gènere qualsevol agressió masclista que s’exercisca sobre les dones i les xiquetes. “Valorem positivament que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) amplie el criteri però considerem que cal anar més enllà i aprofundir en un canvi legislatiu”.

Segons Ortega, “la llei 1/2004 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere limita dita violència a les relacions de poder dels homes sobre les dones que s’exercisquen sobre estes per part dels qui siguen o hagen estat els seus cònjuges o dels qui estiguen o hagen estat lligats a elles per relacions d’afectivitat. Aquesta limitació de la violència de gènere a la produïda dins del marc de les relacions sentimentals provoca la invisibilització d’un gran nombre de víctimes. Casos com el de Diana Quer no són reconeguts com a crims per violència de gènere, malgrat que la causa del seu assassinat siga per raó de gènere”.

Per la seua banda, la diputada de Compromís al Congrés, Marta Sorlí, ha assenyalat que “els casos de violència masclista fora de la parella pràcticament igualen els casos de violència masclista dins la parella, però queden en un segon pla, ja que no estan comptabilitzats com a tal. Les víctimes i familiars, per tant, tenen un tractament desigual tant al judici com amb els recursos psicològics. Sabem que moltes dones són assassinades només pel fet de ser dones i és urgent que deixem de tractar-ho com a casos aïllats. Ens assassinen i necessitem una legislació que reconega esta xacra en tota la seua magnitud”.

El Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere “estableix al punt 86.3 que han de reconèixer-se com a formes de violència contra les dones les establertes pel Conveni d’Istanbul, fins i tot en els casos en què no existisca amb l’agressor la relació requerida per a l’aplicació de la Llei Orgànica 1/2004. Per tant, és urgent un desenvolupament normatiu que s’ajuste al reconeixement de totes les víctimes de violència de gènere”, ha explicat.

“Per això cal acometre un canvi legislatiu que reconega la realitat social en la qual ens trobem, conèixer les causes i motius de la violència de gènere i sexual, fora i dins de la parella. Perquè és imprescindible entendre les relacions de poder que generen que alguns homes es perceben com a superiors enfront de les dones per poder eradicar totes les formes de violència masclista”, ha conclòs la diputada de Compromís a les Corts, Mª Josep Ortega.