Bota al contingut principal

Nova intentona del Partit Popular per introduir les subvencions a dit als vicepresidents i diputats del PP, inclús en contra de la resolución judicial del jutjat. Esta vegada a costa de reduir un 40% la dotació amb criteris objectius de les inversions financerament sostenibles. En total el PP pretén “colar” amb el suport del diputats tránsfuga 7 milions deuros dajude a dit, de les quals quasi 3 milions van destinats al recuperar les polèmiques subvencions que es van comprometre a retirar fa només uns mesos.

Des de setembre de 2017 Compromís i el Partit Popular amb el suport del diputats tránsfuga mantenen una tensa disputa sobre la legitimitat de repartir subvencions a dit i en condicions VIP als pobles dels vicepresidents i diputats del PP a la Diputació, essencialment Busot, Mutxamel i la Nucia. Finalment, el jutjat va acceptar la proposta de Compromís de suspendre cautelarment la primera de les subvencions atorgades, la del poble del Vicepresident d’Hisenda, Alejandro Morant, per entendre que podrien estar vulnerant els drets de la resta de municipis per un tracte de favor injustificat. A partir d’aquest moment i davant la probable sentencia en contra de les subvencions a dit als vicepresidents el Partit Popular va decidir retirar per plenari les propostes, encara que fins a fa uns dies mantenía la batalla jurídica de recursos. Finalment el PP va obtar per extinguir el procés jurídic vist que Compromís mantenía el pols, motiu pel qual tampoc han seguit endavant els recursos vinculats a la resta de municipis amb subvencions en condicions privilegiades.

Ara Compromís es mostra “perplexe” pel fet que el PP pose en perill un pacte els ciments del qual estavem prefixats per recuperar in extremis en un nou acte administratiu subvencions sobre les quals hi ha hagut ja fins i tot una resolució de suspensió cautelar. Compromìs entén que seguir endavant amb la proposta podría ser constitutiu de greus irregularitats i ha demanat un informe jurídic que farà públic en breu.

Un 40% menys de subvencions amb criteris democràtics

Compromís ha destacat que respecte a les ajudes sostenibles del 2017 el Partit Popular pretén amb el suport del tránsfuga reduir un 40% les ajudes amb criteris objectius marcats per factors com la població o la superficie de la localitat, i que havien sigut el centre dels acors per unanimitat en 2016 i 2017. En total este any es repartiran entre els 141 pobles 8.998.691,50 euros menys, i amb esta reducció es fa front a limport en subvencions a dit de 7.337.017,59 euros, de les quals 2.720.000 són per a recuperar les nominative als vicepresidents. 

Gerard Fullana, portaveu de Compromìs a la Diputació ha destacat que el Partit Popular ha abusat de la nostra confiança, volem votar sí a la proposta dinversió sostenible però no pot ser a condició d’acceptar desobeir una resolució judicial que provoca una reducció dinversió als pobles en criteris objectius del 40%. Exigirem que sactue amb la mateixa bona fe que hem demostrat Compromís, sempre hem votat afirmativament quan es respecten els acords i es dialoga, demanem una rectificació de la postura inicial perquè seria absurd tonar a judicialitzar una qüestió que ja sabem com acabarà”.