Bota al contingut principal

El candidat de Compromís per Castelló assegura que “tal i com està redactat, seria un colp de mort per a la citricultura valenciana i una greu amenaça sanitària per als ciutadans”.

El cap de llista per Castelló al Congrés dels Diputats per Compromís, Roger Mira, ha promés que “Compromís exigirà des del Congrés i el Senat al govern espanyol que resulte escollit el 20-N una postura ferma en contra del text actual del projecte de tractat entre la Unió Europea i el Regne del Marroc. Aquest tractat ha tingut ja un primer rebuig per part de l’eurocambra, amb una participació activa dels eurodiputats que representen les formacions que integrem Compromís, de manera que ara cal forçar a la comissió europea a dur a terme una renegociació que canvie els punts més conflictius. Perquè, de mantindre’s com està ara el lliure pas de la producció agrària marroquina, sense cap control de quotes, suposaria un colp molt dur, quasi definitiu, per a la citricultura i l’horticultura valencianes, que es troben ja en greu perill, i a els quals només els faltaria aquest lliure pas d’uns productes que, no ens enganyem, no són el resultat de la producció d’una xicotets llauradors, sinó de grans multinacionals en connexió amb la casa reial del Marroc”.

Mira ha assegurat a més que “les inspeccions dutes a termes pels organismes especialitzats de la Generalitat han detectat, en un de cada deu cítrics provinents del Marroc, restes de pesticides prohibits en la Unió Europea. Si s’aprova el tractat, aquests productes passarien a Europa de manera descontrolada, amb els greus riscs per a la salut dels nostres ciutadans que aquest fet comportaria”. Finalment, Mira ha eixit al pas “de l’argument oficial del govern de Rabat, que diu que hem de subscriure el tractat per estimular el procés democratitzador del Marroc”; el candidat de Compromís ha assegurat que “és més que discutible aquest procés, basat en un referèndum qüestionat per tots els grups opositors i, a més, cal recordar que estem parlant de l’estat que manté ocupat el Sahara, i hi du a terme una repressió ferotge contra els seus habitants, com hem pogut tornar a constatar aquests dies”.