Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha explicat que la coalició ha presentat, entre les més de 300 esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2022, ara en fase de debat, una modificació de l’Article 91. Dos.1 la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit, per a passar a aplicar el tipus del 4 per cent als productes d’higiene menstrual, com les compreses o els tampons.

Segons exposa Compromís en la seua esmena, la pobresa menstrual és un problema estructural de desigualtat de gènere que deriva de la pobresa econòmica. S’estima que entorn del 21% de les dones a Espanya es troba en una situació econòmica vulnerable i, per tant, més de 3 milions de dones en edat fèrtil a Espanya tenen dificultat d’accés a productes d’higiene menstrual.

Les dones es passen una mitjana de 40 anys menstruant una vegada al mes. El cicle menstrual és un indicador de salut, i així ho va declarar el Col·legi Estatunidenc d’Obstetres i Ginecòlegs en 2015. Encara que són productes de primera necessitat, perquè la seua utilització és obligatòria per a garantir la salut de les dones, a Espanya no se’l considera així. A aquests productes se’ls aplica l’IVA reduït del 10%, en lloc d’aplicar-se l’IVA superreduït del 4% i de categoritzar-los com a productes de primera necessitat.

L’elevat preu d’aquests productes és una de les barreres que obstaculitza el seu accés i que, per tant, promou la pobresa menstrual. La falta de productes menstruals té conseqüències físiques i psicològiques que es poden previndre. Les capes més desfavorides de la societat són les que estan més exposades a la pobresa menstrual i a les complicacions de salut derivades.

Altres països ja estan afrontant aquesta qüestió. Kenya en 2004 ja va eliminar els impostos als productes d’higiene menstrual. El Govern escocès va aprovar en 2020 unànimement l’accés gratuït a productes d’higiene menstrual. En 2015 el Canadà va fer el mateix. Hui dia se’ls sumen a través de diferents mesures polítiques Colòmbia, l’Índia, Malàisia, Sud-àfrica, Ruanda, Irlanda i Anglaterra. Concretament, a Irlanda i a les Illes Canàries, els productes d’higiene menstrual no estan subjectes a cap impost.

No obstant això, mentre productes com la Viagra estan gravats al 4%, els productes d’higiene menstrual, que són d’ús obligatori per a la salut de les dones, continuen estant tipificats al 10%. Gravar els productes d’higiene menstrual al tipus superreduït del 4% és una qüestió de salut i de justícia social. És inacceptable que en el 2021 el nivell de salut menstrual depenga de la capacitat econòmica individual.

Mulet ha valorat que és difícil que es puga acceptar cap esmena als PGE vista la urgència amb la qual s’aborden totes les lleis en la cambra alta on quasi mai accepten cap modificació, però malgrat això es continuarà batallant fins a fer possible aquesta rebaixa de l’IVA.