Bota al contingut principal

El senador Carles Mulet ha denunciat que el tractat Mercosur afavoreix les importacions massives i barates, ja que els aranzels podrien desaparèixer, la qual cosa comportarà impactes ambientals, socials, polítics i econòmics i la incidència en la cadena de valor del sector agroalimentari “especialment sobre cítrics, arròs i altres productes agrícoles”.

Mulet ja va traslladar l’opinió de la coalició Compromís, en la seua recent cara a cara al Senat amb José Manuel Albares, ministro d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, qui va defensar a ultrança aquest nou tractat. “Ja ho advertirem en el seu moment i vam ser els únics que votem en contra de l’acord amb Sud-àfrica, i ara veiem com Mercosur tornarà a posar la citricultura com a moneda de canvi”, ha assenyalat Mulet, que alerta que “en la mateixa línia que el PP venen que serà summament beneficiós”. Així, Albaresva admetreque pot haver-hi alguns sectors que es vegen afectats, com podria ser el sector del cítric, “però per a això hi ha precisament mesures compensatòries previstes ja en els mecanismes europeus”, va dir.

El senador ha retret que s’estiguen contemplant noves afeccions a un sector arruïnat i en el qual no pot continuar treballant per la presència de fruita que accedeix al continent en una situació d’avantatge, en la qual se li permeten pesticides prohibits a Europa. “Des de Compromís portem diversos anys reclamant un tractament en fred de les importacions i un major control fronterer, canalitzant si és necessari la seua entrada en el port de Castelló, que compta amb tractaments en fred i punts d’investigació fronterera especialitzada en cítrics, cosa a la que s’han negat. Només recentment hi han accedit, sense immutar-se ni disculpar-se amb els afectats per l’absència d’un tractament fred per a les taronges que ens arriben, però encara no han compensat als afectats”.

Mulet ha recordat com per damunt de les clàusules de salvaguarda i dels interessos estratègics del nostre país, sistemáticamente s’han incomplit tots els punts dels acords per a blindar l’agricultura espanyola i com el PSOE no vol aplicar la clàusula de salvaguarda ni demanar a la Unió Europea que l’aplique, que és a qui li correspon. “Ens preocupa que, sabent perfectament que, malgrat ser acords en el global beneficiosos, qui acaba pagant sempre el preu d’aqueixos acords és el sector primari, per la qual cosa és d’extrema gravetat que no s’estiga garantint que les normes de seguretat alimentària de la UE s’imposen i totes les importacions hagen de complir-les i s’enfortisquen els controls amb Sud-àfrica, Egipte, el Marroc, Turquia i Israel”, ha afegit Mulet.

Compromís denuncia per últim que seguisquen sense facilitar-se els informes d’impactes ambientals, socials, polítics i econòmics en els quals es pretén donar suport a la signatura del Conveni amb Mercosur, per a evitar que l’acord de Mercosur per a l’arròs, cítrics i altres productes agrícoles acabe produint danys que arrasen amb aquests cultius europeus. “Ens temem que Mercosur només ve avalat de generalitats i no d’informes rigorosos”, ha conclòs.