Bota al contingut principal

La diputada de Compromís al parlament valencià, Nathalie Torres, ha registrat una proposta per a debatre’s a la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i l’Espai Audiovisual on demana que el Consell inste el Govern central perquè garantisca els drets lingüístics en els informatius territorials de Radio Nacional de España (RNE) amb l’emissió en valencià, com ja ocorre en els informatius de Televisió Espanyola a la Comunitat Valenciana (TVE-CV).

Segons Torres, “mentre en alguns territoris com Galícia, les Illes Balears o Catalunya, sí que escolten les emissions de RNE en les seues llengües pròpies, en territoris com el valencià no gaudim del mateix dret. I, d’acord amb el nostre ordenament jurídic, la ràdio pública ha de garantir els drets lingüístics a tots els territoris amb llengües pròpies, més si aquestes també tenen l’estatus de llengües oficials, tal com indica l’article 6 del nostre Estatut d’Autonomia”.

“La naturalesa pública d’aquests serveis ràdio-televisius hauria de reflectir la diversitat lingüística espanyola i, en conseqüència, respectar els drets lingüístics de tota la ciutadania, en concordança amb el que disposa l’article 20.3 de la Constitució”.

“Des de Compromís considerem que per a garantir els drets lingüístics de la ciutadania valenciana, aquesta ha de tindre accés a uns mitjans de comunicació social en la seua llengua, molt particularment en la televisió i en la ràdio públiques. Tot i que en la televisió ja existeix aquest accés, és fonamental aconseguir-lo també en la ràdio”.

“Per això, cal ampliar la desconnexió de la ràdio al nostre territori per a incrementar la cobertura informativa de proximitat i una programació de qualitat que fomente la llengua i la cultura valencianes. Garantir la pluralitat informativa és clau en qualsevol societat democràtica”, ha explicat la diputada Torres.

D’altra banda, la proposta registrada a Les Corts també arribarà al Senat de la mà del representant de Compromís, Carles Mulet, i al Congrés a través del seu portaveu, Joan Baldoví.

Precisament, Baldoví ha assenyalat que “la nostra reclamació és de sentit comú. Demanem que les desconnexions de RNE al nostre territori siguen en valencià per tal de respectar eixa pluralitat lingüística que tenim i perquè els i les valencianoparlants tenim poques possibilitats que els mitjans de comunicació ens parlen en la nostra llengua. Per tant, un mitjà públic ho ha de fomentar de manera decidida”.