Bota al contingut principal

La diputada de Compromís, Graciela Ferrer, i el també diputat i portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Juan Ponce, han presentat una proposta en defensa del sector agrícola de la Ribera del Xúquer on manifesten la posició en contra del grup parlamentari a la venda d’aigua del Xúquer a Almeria, plantejada per la Sèquia Reial del Xúquer, transvasant 50 hm3 en cinc anys, des de l’embassament d’Alarcón, i demanen al MITECO que no l’autoritze.

Graciela Ferrer, portaveu de Medi Ambient i Aigua de Compromís en les Corts, considera que “és inconcebible que, en una conca sobreexplotada com és el cas de la del Xúquer, la direcció de la Sèquia Reial del Xúquer pretenga agafar aigua des de l’embassament d’Alarcón per vendre-la i, per tant, transvasar-la a Almeria”.

Cal recordar que fa pocs dies que ha finalitzat l’elaboració del Pla Hidrològic del Xúquer per als propers 5 anys. En la normativa del Pla es reconeix que a la conca del Xúquer hi ha una mancança de 250 hm3/any actualment per a atendre els drets d’ús d’aigua concedits. Durant tot el procés, els dirigents de la Sèquia Reial del Xúquer han estat argumentant que els cabals ambientals per al riu i l’Albufera posen en perill la garantia d’aigua per al regadiu riberenc. I al mateix temps, aquestes persones són les que proposen ara vendre 10 hm3/any de l’aigua que tenen concedida gratuïtament a la societat Aguas de Almanzora, S.A. d’Almeria, a canvi de tres milions d’euros cada any. És a dir, 50 hm3 en cinc anys i 15 milions d’euros.

Per la seua banda, Juan Ponce apunta que “una qüestió que se’ns planteja és que, si eixos 10 hm3/any no fan falta per al regadiu depenent de la Sèquia, on hauria d’anar és a garantir els requeriments ambientals de l’Albufera i el Baix Xúquer, on sí que fan falta. O és que els dirigents de la Sèquia van a aplicar restriccions als regants de la Sèquia per poder obtindre eixos 10 hm3 per a vendre’ls? I, tenint en compte que el “tracte” es planteja per al menys cinc anys, què passa si en els propers anys es donen situacions de sequera? Els regants riberencs tindran menys reserves embassades i, per tant, patiran molt més per poder garantir regs mínims de les seues collites”.

“No podem permetre que l’aigua del Xúquer, el futur de la nostra agricultura i la supervivència del riu i l’Albufera siguen moneda de canvi perquè els dos grans partits estatals tinguen més fàcil la seua campanya electoral a Andalusia. Cal recuperar el Xúquer, no vendre’l. Cal revertir la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, que des dels anys huitanta està detraient entre 300 i 400 hm3/any del cabal base del riu Xúquer, i també revertir la substitució dels bombeigs en Albacete, que té assignats fins 80 hm3/any d’aigües del Xúquer, des de l’embassament d’Alarcón”, afirma Ferrer.

Per això, “des de Compromís ens posicionem en contra d’aquesta compra-venda d’aigua que vol transvasar aigua del Xúquer, des d’Alarcón fins Almeria, i demanem que el Ministeri de Transició Ecològica i de Repte Demogràfic no l’autoritze. Com també demanem que el Ministeri declare sobreexplotat l’aqüífer de la Manxa Oriental, principal problema ecològic de la conca del Xúquer, i prenga les mesures necessàries per revertir aquesta situació d’insostenibilitat”, ha conclòs la portaveu de Medi Ambient de Compromís al parlament valencià.