Anar directament a les notícies

Compromís anuncia l’impuls d’una ILP contra el pagament del deute públic il·legítim

Publicat el en Economia i Ocupació

La coalició Compromís ha anunciat l’impuls d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a frenar el pagament del deute públic il·legítim. Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “anem a iniciar tots els tràmits necessaris per a poder eixir al carrer durant la pròxima primavera a arreplegar signatures per a una ILP que propose la moratòria en el deute amb els bancs fins que una auditoria ciutadana determine si eixe deute és legítim o no”.

Segons ha explicat Oltra “el deute legítim és aquell que es fa des dels poders públics per a l’interès general, amb el qual es fan infraestructures sanitàries, escolars, de transport, i es garanteix el benestar de la gent. Es crea un deute públic que està per al benestar de les persones, que és legítim perquè es posa una eina econòmica al servei de les persones i al servei de la creació d’ocupació”.

“Però hi ha un deute il·legítim que és el que produeixen els governants inútils i els governants interessats en defensar l’oligarquia, que endeuten tot un país per a benefici d’uns pocs, per al benefici del poder financer, d’una oligarquia que es fa rica saquejant les arques públiques, generant patiment en el poble i creant un malestar generalitzat de gent que ja no pot ni tan sols sobreviure”.

Per a la diputada de Compromís “quan el deute no és legítim, no es paga. I, per tant, nosaltres volem que es determine això, ja que estem patint una gran estafa per a fer pagar eixe deute a aquelles persones que no se n’han beneficiat”.

“D’esta manera anem a tornar als carrers, com férem fa dos anys amb la ILP per l’educació infantil de 0 a 3 anys, i traslladar les inquietuds i les propostes dels ciutadans directament a Les Corts Valencianes”.

“Des de Compromís entenem que en estos moments la democràcia necessita més mecanismes de participació directa, que els ciutadans puguen expressar directament la seua voluntat a través de la participació en iniciatives com esta”, ha conclòs Oltra.

 • Seni

  Esto lo explica muy bien el documental " Deudocracia", Lo recomiendo

 • Jordi

  No sé… No ho acabe de vore, És un deute immoral, segur. Il·legítim? No ho sé. Però és conseqüència de les accions d'un govern democràtic que ha rebut posteriorment el recolzament de la majoria de votants valencians. Si el poble vol que els més desafavorits paguen els luxes d'uns pocs i els negocis d'uns pocs, no crec que no pagar siga cap solució. Crec que agreujaria el problema. Apostaria per fer didàctica per evitar que torne a passar i aconseguir un canvi de govern per garantir que no ocórrega en el futur.

  • javier

   si no ho veus clar posat ulleres amic,,,

 • F. xavier molina

  Si, crec que es plantejen varies qüestions interessants, i que cal diferenciar, sobre el deute: la seua moralitat o no, la seua legitimitat o no, i també la factibilitat o no d'una via alternativa. Crec que com a esquerra nacionalista que vol ser alternativa real de poder, cal anar més endavant i començar a parlar com resoldre el problema del finançament endeutament (no tant del endeutament en si mateix).
  Entenc he s'ha fet be el primer tram de despullar les vergonyes de la dreta i de l'esquerra complacient, però ara cal començar a "construir". Que fariem si demà tinguerem la responsabititat?, com atendriem als pagaments?…., quan més tardem en elaborar l'alternativa, més dificil serà aconseguir una confiança majoritària.

 • concha

  pense que tot el que siga demanar transparencia i participació ciutadana és bo. si hem de pagar tenim el dret de saber el que estem pagant i a qui.

 • glòria

  Glòria

  Jo estic d'acord amb xavier molina, crec que cal denunciar perquè s'investigue l'actuació del directius dels bancs i dels responsables polítics a fi que assumisquen responsabilitats per l'espoli, i elaborar una alternativa de govern, s'ha d'aconseguir que la majoria confie i sumem vots.

 • Paco Simó Esteve

  El grueso de la deuda es el resultado de una decisión asumida een Europa, claramente en contra de los intereses de la ciudadanía, impuesta contra su voluntad, es decir que es ilegítima. Desde el año 2000 se han pagado 227.000.000.000 €(DOSCIENTOS VEINTISIETE MIL MILLONES DE EUROS) SOLO EN INTERESES y acumulando cada vez una mayor deuda.
  Tenemos derecho a revisar la naturaleza de la deuda pública, a repudiar la ilegítima y a pedir las responsabilidades, de todo tipo, que correspondan.

 • Endavant !!