Bota al contingut principal

El diputat de Compromís diu que “no serveix per a evitar els abusos i destrosses que els llauradors estan farts de denunciar”.

El diputat de Compromís per Castelló, Josep Maria Pañella, va preguntar en el seu dia al conseller d’Agricultura “sobre un tema que podria semblar menor a molta gent, però que és una font contínua de problemes per a molts llauradors. M’estic referint a la recollida indiscriminada de caragols per persones alienes als camps on els cullen”.

Segons ha dit Pañella, “des de sempre, tots recordem que, moltes vegades, després de ploure, molta gent anàvem al camp “a collir caragols”; es tractava d’una xicoteta recollida, destinada a l’autoconsum, i duta a terme d’una manera respectuosa amb els camps i els cultius que hi pogueren haver, i que més aviat ajudava els agricultors, per la retirada que suposava la captura d’una part d’aquests animalets. Però els darrers anys han proliferat una mena de “caçadors professionals de caragols”, persones que es dediquen a capturar aquests animalots amb finalitats merament comercials, i que en la seua actuació no respecten res, carregant-se marges, aixafant plantes i destrossant tot el que troben al seu pas, originant greus problemes als propietaris d’aquests camps”.

El diputat de Compromís diu que “la resposta del conseller no em va convèncer, ja que es limitava a recordar-me el decret del 27 de gener de 2012, que lògicament jo ja coneixia, que estableix un límit d’un quilogram per persona i dia, per als caragols “normals”, i de 300 grams per persona i dia per a les anomenades “vaquetes”, que assoleixen un preu molt més elevat en el mercat. I diu que les persones afectades per les possibles destrosses gaudeixen de la protecció legal, que és com dir que, quan a una persona li roben una propietat té el suport de la llei. No en faltaria més! Però aquestes limitacions, en la pràctica, no serveixen per a defensar els propietaris agrícoles davant d’aquests “caçadors professionals”.

Justament per això, ha dit Pañella, li he preguntat al Consell “si creu suficient l’actual normativa i si no pensa fer res per a evitar els abusos i les destrosses”. Perquè des de Compromís pensem que no és admissible que l’esforç d’un llaurador per treballar els seus camps i mirar d’aconseguir una bona collita es veja sensiblement perjudicat per una normativa que, més enllà d’aquestes limitacions massa teòriques de les quantitats a collir, no estableix cap mesura efectiva per posar fre a aquesta situació”.