Anar directament a les notícies

Morera: “Condemnar a un ciutadà per parlar la seua llengua és un fet inaudit que no passa en cap país europeu”

Publicat el en Llibertat i Igualtat

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que la condemna de sis mesos de presó a un veí d’Almenara pel fet d’adreçar-se en valencià a la guàrdia civil, “posa de manifest que cal una actuació urgent del poder judicial en l’Audiència de Castelló, perquè amb accions com les de la Fiscalia s’ataca greument a les llibertats constitucionals més bàsiques dels ciutadans, quan en eixa província passen altres coses que haurien de tindre més atenció de la justícia i no és així”.

El síndic de la coalició valencianista, progressista i ecologista considera que condemnar a un ciutadà valencià per parlar en la seua llengua, “és un fet inaudit, una cosa que no passa en cap país europeu, ni en cap altre estat democràtic del món i, per això, ens preocupa molt la salut de la nostra democràcia i de les institucions que l’haurien de defensar”.

Morera, s’ha referit amb eixes declaracions a l’amistat manifesta del president de l’audiència i Carlos Fabra i ha recordat que en eixe tribunal, “no sols no s’ha investigat com toca a l’ex president de la diputació, sinó que també es protegeix molt a eixa persona, perquè en eixa audiència se’ns comdemnà per fer ús de la imatge de Carlos Fabra en unes paperetes de loteria”.

La condemna al jove veí d’Almenara, qui va ser retingut en un control rutinari més de tres hores, pel fet de parlar en valencià, “és un clar atac a les llibertats expressades i reconegudes en tota la legislació valenciana, estatal i universal i des de Compromís demanem la ràpida intervenció de les autoritats judicials per evitar una injustícia”.

 • Xequebo

  Ja es nota que sou valencianistes mesclant la condemna per l'ús del valencià amb la loteria de Fabra i els jutges. odem dir que és una noticia" paella mixta", de carn i marisc

  • Jan M

   No negaràs que es una bona argumentació per la defensa. XDDD Això es lo que passa quan lleguixes noticies en les pàgines de les qualicions polítiques.

 • Juli

  Es nota que són valencianistes perquè defensen a la gent. Perquè parlen de millorar el drets socials de valencia ed i valencians. I no es reuneixen amb el PP pero canviar una constitució i retallar l'estat de bienestar; això se lo diu ”Vichyssoise".

  • Jan M

   La millor manera de ser valencianista es centrar-se en reclamar les coses que afecten tots els dies als valencians, per damunt de les polèmiques identitaries. En aquet cas la injusticia es molt clara i genera una jurisprudència terrible. El Valencià ja no és una llengua normalitzada, et poden detrindre per parlar-la. A partir d'ara si ens paren lo primer ha de ser preguntar "Disculpe, esnyor agent, En quina llengua he de parlar-li per que no em detinga?"

 • Ú de Valencia

  ¿¿¿Que no passa a cap país europeu??? Passa a Espanya, en concret a Catalunya on te denuncien si rotules el te negoci en espanyol. On les llibertats son retallades marginant l´ús del castellà als col-legis. Però clar, açò vos dona el mateix. Si vols preocuparen les persones en lloc de les llengües…

  • Femvia

   Mentida!!!! Què vius a Catalunya per saber el que passa??? Mentider!!!

   • Ú de Valencia

    Vols dir que qualsevol alumne pot estudiar en castellá sense cap problema?
    Vols dir que si rotule el meu negoci en castellá, no passa res?

    • Jan M

     Mira estic d'acord en que s'utilitze la llengua que se vuiga. Pero, sense que servisca d'excusa, n'hi ha que pensar que el Castellà i el valencia no estan en igualtat de condicions. Tu pensa que el castellà es la tercera llengua d'ús al mon, el valencia solament es parla a una part del nostre territori, i a mes tots el valencians saven parlar castellà sense problema però no tots poden parlar valencià. A catalunya,en contra de lo que se sol pensar, cada vegada es parla manys català, especialment entre els xiquets osiga que en un futur es parlarà menys encara. Tenim que pensar si volem una llengua viva o desapareixer com el bable, ara no pareix estar en perill pero si la tendencia aumenta acabara desapareixent. A valencia la situació es pitjor encara pe`ro no tinc dades.
     Per cert ningú prohiveix estudiar en Castellà a Catalunya, ni en Anglés o en Fancés, pagant una escola privada poder ensenyar-li com buigues. Tu lo que defeneses esque siga una opció gratuita que no es lo mateix. De tota manera en el sistema català sí ansenya el castella i te uns resultats en la mitja i els alumnes dominen mes o meing igual les dues llengues (segons les evaluacions del Ministeri d'Educació). Osiga que, sense tirar cohets, funciona mitjanament be, i el valencià no. No crec que siga sols per l'inmesió lligüistica, pero el NOSTRE sistema de dues linees deixa un domini ridicul del valencià, al País Vacs tenen un sistema paregut al nostre i els funciona. N'hi airí que vore que n'hi ha de diferent o, tal vegada, es que allí l'us del vasc fora de l'escola es més usual que aquí, en qualsevol cas tenim que donar-li mes canya a la normalització del valencià, no se si a l'escola o per altres víes, perque la perdem a marxes forçades.

    • Jan M

     Mira jo solment et pregunte una cossa: ¿Qué penses de que es condemne algú per parlar valencià a un Guardia Civil?

     • Ú de Valencia

      Si és com dius, és una barbaritat

    • Jan M

     Si rotules el teu negoci en castellà i el sub-rotules en Català no passa res. Això mateix.
     ¿A Catalunya es pot estudiar en Alemany? o en Fancès? o en Anglès? Sí que pot, igual que en Castellà. A les ecoles privades, es veritat. Quina es la diferència que el Castellà es llengüa espanyola? Sí, ho es, però tambe ho es el Galleg, o el Basc. Tenen dret els Valencians, Catalans, Balears, els Bascos, i els Gallegs a estudiar en la seua llengua a Castella? No se suposa que si n'hi ha igualtat? No deuriem poder estudiar a la nostra llengua en tot el territori? Jo t'ho plantege, relament Igualtat per a qui? Per a tots? o sols per els castellanoparlants? Jo pregunte, no estic donant la meua opiniò ací

  • Altre de valència

   I tots els xiquets que volen estudiar en valencià cada anys i no els deixen, enguany quants han sigut , 15000?. corregiu-me si m'equivoque de xifra, però no m'en anirè molt lluny.

   • Jan M

    Mai sabrem si aix`passa perque desprecien m'es el valencià o l'escola pública. Jo cerc que el seu despreci està pre igual.

  • Dani

   Hahahahaha! Em ric de la seua GRAN ignorància. A Catalunya no li denuncien a vostè per rotular en castellà, sinó per no rotular en català. Com es nota que vostè no ha viatjat allí!!! Per tant, a Catalunya tots els ciutadans han de cohabitar amb més de dues llengües: català, castellà i altres llengües franques com anglés, francés, alemany. Si vostè no utilitza el català o valencià o balear (m'és igual), és anti-constitucional perquè no compleix els articles de la Constitució Espanyola, de la Unió Europea i de l'ONU, on tots parlen de la protecció de les llengües minoritèries. Quina ignorància més gran té vosté!!!

   • U de valencia

    te pareix llibertat que m'obliguen a rotular en catalá?

    • Dani

     A vostè li pareix llibertat que li obliguen a rotular en anglés quan viu a Anglaterra??? El català és la llengua vehicular a Catalunya, igual que el valencià al País Valencià. És obligatori utilitzar-los per a respectar als pobles , tal com diuen les lleis.

     Per a vostè què és la llibertat? No és fer allò que "et dona la gana" com fa la majoria de la gent. La llibertat es basa en convivència, educació, respecte, dignitat i voluntat.

     El castellà és la meua llengua materna i parle en valencià amb els valencians o catalans o balears perquè vull respectar-los i ser respectat. Quan parle en castellà? Quan jo vullga! Perquè és una llengua franca com l'anglés, no pas vehicular.

     • Ú de Valencia

      Crec que estás mesclant coses que res tenen a vore amb el que jo he dit.
      En primer lloc, el país Valencia no existeix, no intentes confondre a la gent.
      En segón lloc, el castellá es tant oficial a Catalunya com el catalá, per tant deuria poder elegir la llengua amb la que em vull comunicar.
      Tercer, ¿Qué te a vore Anglaterra en este debat?

     • Dani

      – En primer lloc, la Comunitat Valenciana tampoc no existeix, és un invent dels pro-espanyolistes, igual que el País Valencià per part dels valencians. No intente confondre a la gent. Molts castellans saben que ací és un país, i els altres no volen ni reconéixer-ho.
      – En segon lloc, totes les comunitats autonòmiques, que no siga de Castella, el castellà i la llengua no-castellana, en este cas el valencià, són oficials. Tots els ciutadans han de tindre estes dues llengües, no pas una llengua única, sobretot el castellà. Cada ciutadà pot expressar amb la llengua que vulga, però no pot obligar a altri que parle la llengua que no és seua. Un castellà entén el valencià i no hi parla, no passa res… però per què obligar a la gent que parle en castellà?
      – I en tercer lloc, el d'Anglaterra és una pregunta irònica.

     • Andrés

      Valencià i català és el mateix. Per favor, no uses "català" per a Catalunya i "valencià" per a València en una mateixa frase perquè dona la sensació que els estigues distingint, i per tant, donant la raó als
      que no saben parlar valencià i volen "dividir per vèncer". Salutacions

     • Dani

      Ho sé, Andrés. Valencià i català són el mateix. Dic "Valencià" fa referència al PV, és com dir "American English" al EUA. Si diem català quan estem parlant en general, molta gent entendrà que estem parlant de Catalunya. Vos demane disculpes, és el meu costum. Salutacions

     • Andrés

      No passa res ;). Jo també li dic valencià, però de vegades, català. Al que em referisc és a que has dit que "El català és la llengua vehicular a Catalunya, igual que el valencià al País Valencià." Ha sonat totalment a "dues llengües diferents".
      Pel que fa a les disculpes, no cal que les demanes. Sabem perfectament que no coixeges de cap peu. 🙂 Pots dir-li com vulgues, i si el teu costum és eixe, per favor, no el canvies per res del món. És tan vàlid com qualsevol.

      Salutacions, company! 😉

  • Jan M

   Se sent parlar molt dels rétols pero encara no he vist cap prova. Saber si es veritat es molt fàcil: vuic vore la sentència, la multa. Busca la notícia als diaris, mira a vore si te foto de la multa o sentència i, sols en eixe moment, parlarem.

  • Andrés

   Volia votar-te negatiu i se me n'ha anat el dit. De vegades les pantalles tàctils fallen.
   I a vore si t'informes millor. A Catalunya et multen si no retoles "almenys" en català. Si després vols retolar en altra llengua, com si és el xinés. It's up to you.
   És una manera de mantindre la llengua viva en un país on els castellanoparlants que van anar a viure a Catalunya han fet molt de mal al català. Tan de bo fora així al País Valencià.

  • Batiste

   No saps el que estas deient. No obliguen a ningu a rotular en catala. i menys et denuncien saps? deus de parlar amb propietat. Açi al Pais Valencia si que es defenestra el nostre idioma. Que no saps que ni hi ha una llei d'Us i Ensenyament del Valencia, i que no es compleix ni de par de les autoritats? Açi si que es margina a la nostra llengua, i no la castellana. Pero clar aixo als "botiflers i Blaveros" vos en dona el mateix. Visca el Païs Valencia lliure.

 • Javi

  En espanyol no, si ho fas només en espanyol. Es diu garantia de drets.

 • Ú de Valencia

  ¿És garantia de drets OBLIGAR a fer lús del catalá?
  Llibertat es rotular com jo vuiga, sense denuncies ni opresió.
  Llibertat és poder escolaritzar en castellá a Catalunya, sense ser marcat ni marginat. Tal i com fan els polítics catalans als col-legis privats que ells poden pagar i molts altres no.

  • fede

   Senyor Ú de València…. Llibertat és rotular com vosté vulga? Llibertat es escolaritzar en castellà a Catalunya? I ací a valència que 15000 xiquets s'han quedat sense plaça en Valencià¿???? malgrat havent-ho demanat?

   Ací al País Valencià, no tenim problemes amb el bilingüisme. Tenim territoris valencianoparlants i castellanoparlants… però el fet que no se veja un clar interès per preservar i promocionar la llengua autòctona, dista molt de ser un exemple per a mi. La llengua és cultura. Pot queixar-se del què vulga, però si per exemple rotula en dos idiomes… potser vosté arribe a més gent… pot ser només dient un "Bon dia, com està vosté?" i un "Gràcies, ací té el canvi" guanye la simpatia de mes clientela.

   • Ú de Valencia

    1.Llibertat es fer ús de la llengua que vuiga, bé per rotular el meu negoci en castellá, o per estudiar-lo a Catalunya. També per a estudiar valenciá a Valencia, que no País Valencià.
    2. No pot ser exemplar el raonament següent: si a Valencia no es pot estudiar en Valencià, a Catalunya que no s'estudie en castellá. Tant trista és una situació com l'altra. Jo reconec les dos, tú també? O només la part que te interessa?

   • Jan M

    Senyor Ú de valenia: 1. País Valencià es un terme per designar el nostre poble, res mes. No vol dir que siga un terme independitista (mira al País Vasc, el PP pronuncia "País Vasc" sense que pase res, i no son gens independentistes). De fet en el terme País Valencia va ser un terme pensat pels intelecuals de principi del XX, i durant la II República era un terme normal de persones de dretes i equerres (i recordem que la dreta a la II República guanyà unes eleccions, tenía `poder, i era més conservadora que la dreta d'avuí). A mi m'es igual que parelm de País Valencià que de Regne de valencia (lo de regne em pareix una mica anacrònic però es un terme històric inelidible). Comunitat, es un invent d'Alfonso Guerra, pero al primer estatut d'Autonomía es parlava de País Valencià que per cert va ser acordat per les forçes polítiques tant de dreta com d'esquerra i, de fet, el estatut que votarem els valencians parlava de país Valencià.
    Lo de utilitzar Valencia com a nom per tot el territori no em sembla del tot bé perque es com imposar el nom de la capital a tot el territori (igual que imposarem ja la bandera de la capital com la bandera de tots els valencians). A més genera confussió peruqe nos saps si se parla de la Comunitat, de la provincia o de la ciutat. I aixina no m'extranya que després els alicantins protesten perque és com si asoles existira la Ciutat de Valencia al nostre territori.
    2. Per cert jo consideraría molt trist que es condemnara a algú per parlar castellà a un Mos d'Escuadra, no per els rètols, perque no es comparable. Son coses que no es poden equiparar ho sent. Si es multara per escriure SOLS en valencià, ho voría inecesari (perque el castellà no està en perill) pero t'asegure que tampoc m'ofenería, de fet crec que molta gent que grita per lo dels rétols en català ho voría perfecte ¿Tu pensaríes que està malament obligar en a posar-ho en les dues llengües? o solament ho veus malament si t'obligue a posar-ho TAMBÉ en català.

   • Jan M

    La millor manera manera de defensar la nostra cultura es no molestar el reaccionisme de Madrit perque a la mínima te mengen. Es molt trist que açò es fasa dintre de lo que se suposa que es el mateix país, a vegades no si pensen que som compatriotes o Espanyols de segona. Per cert fede, un comentari molt constructiu, de veres.

  • Jan M

   Val, aleshores a tu, per eixa regla de tres, ¿Et pareix correcte que s'escriguen cartells SOLS en fancés o alemany sense incorporar altra llengua? no? Mira no crec que la manera en que es rotulen els cartells siga una cossa tan important com que condemnen a un home per parlar valencià, sincerament jo no crec que siga comparable, en qualsevol cas no crec que coste tant. A vore es té que cuidar l'idioma propi perque si no, amb el temps, desapareix, el castellá no te perill de desapareixer, de fet creix, la nostra llengua perd parlants, especialment xiquets aixina que perderà més en un futur, i a mes fins fa trenta anys, el nostre idioma estaba persegut, no estan en igualtat de condicions. I bueno, puc antendre que no estigues d'acord, encara que a mi no em sembla malament, pero no sé per que t'ofén i indigna tant que al que te un cartell en Castellà l'obliguen a posar-ho en català al costat, no sé si es que tens amic o familia que fan rétols o es que estas molt concienciat en el mon de rétol. A mi si llevaren la obligació em pareixería un error però no m'ofendría tant, la veritat.

   • Ú de Valencia

    A mi el que no m'agrada, es que es pense primer en la llengua i no en les persones.
    Em pareix molt bé que es fomente el catalá/valencià/balear/vasc/galleg perqué crec que enriqueix a les persones. I t´ho dic jo que he viscut a Valencia, Lisboa, i Amsterdam i he pogut aprendre altres idiomes.
    El que no entenc es que un ciutadá de Madrid que va a treballar a Barcelona, no puga escolaritzar els seus fills en la llengua que vuiga. Això és excluir i marginar a la gent i negar-li un dret constitucional que és rebre la educació en una de les llengües oficials d'Espanya, en este cas, el castellà o espanyol.
    I no puc entendre que els mateixos que defenen el dret de parlar-li valencià a un Guàrdia Civil (jo estic d'acord amb aquesta reivindicació) no están a favor de que a Catalunya es puga anar al cole en castellà. Ho senc, pero no ho entenc.

 • ciutadà

  Vos fa mal que es parle en la llengua dels valencians? Tanta careta junta no vos lleveu. Tema Catalunya, no et multen per retolar en castellà, et multen per no retolar en català, que és la llengua pròpia d'eixa terra i d'esta, i com és oficial, i rep tanta pressió, els drets dels seus parlants són importants i a protegir, qui no complix la legislació no és per oblit sinó per ganes quota de pantalla. No sou tan bilingües? No vos hauria de fer mal als bilingües amb aires supremacistes que encara no han passat l'ESO, Ú de Valencia directament mentixes, pel compte que te toca retracta't si tens vergonya.

  El que vos fa mal és que se sàpiga que s'està ficant a un valencià a la presó durant 6 mesos per parlar valencià. Això s'ha de saber, explicar-ho per ahi. Agrairia a la coalició que estiguera al costat d'eixe ciutadà encara que fóra en l'àmbit jurídic si encara es pot fer alguna cosa.

  I sí, la multa al Bloc pel tema de la Loteria de Carlos Fabra és desorbitada, quan només era una crítica subtil a curiosos fets mafiosos, justícia o injustícia?

  • Ú de Valencia

   Per a mi és una falta de llibertat que t'obliguen a rotular en catalá. I em sorprén com defenseu que no se puga estudiar castellá a Catalunya. És una falta de llibertat i un dret constitucional.
   ¿bilingües amb aires supremacistes? Jo parle de rebre l'educació en dues llengües, i per això sóc supremacista? Per lo vist, el que no te vergonya eres tú.

   • ciutadà

    Si a València no es pot estudiar en valencià ni a la universitat no vaig a plorar pel que passe fóra de les fronteres de la Guàrdia Civil. A Catalunya tenen un sistema parlamentari i són lliures de decidir el seu model educatiu, tens una doble vara de mesurar i encara no t'has retractat de la mentira que has dit. Igual que en el Regne Unit on protegixen l'anglès i altres innombrables països, hi ha molts llocs sense la teua pretesa llibertat. La llibertat de destruir mobiliari urbà o segrestar persones també t'ha de semblar collonuda, ja que advoques per la disglòssia i substitució lingüística.

 • ciutadà

  També és llibertat escolaritzar-se en castellà a Pakistan o al Regne Unit? Quins arguments més febles. A l'estat espanyol no ha d'haver llibertat ja que hi ha un manat de lleis que obliguen només a la retolació i etiquetat d'una llengua, no t'explicaré quina.

  • Ú de Valencia

   Pakistán o Regne Unit no són Espanya… pots comprobar-ho a qualsevol mapa…

   • Jan M

    Tampoc es pot parlar en Català, Basc, o Galleg a tota espanya, si se posem aixina. De fet no sols es pot parlar en Castellà al Congrès dels Diputats i et poden llevar la paraula si no ho fas en Castellà. De fet sempre ens retolen a la televissió quan es parla en valencià, pero a vegades es colen declaración en Galleg i no passa res. Vivim una situació anòmala i quan es defensa la igualtat es mencionen totas els casos de marginació del Castellà (jo no ho considere marginació, pero antenc la postura contraria) i solament es mencionen els casos realment greus de discriminació de les llengues pròpies. Pel be de tots debatim en calma perque si se posem tots a cridar pasarà com a Catalunya que molta gent s'en vol anar perque sent que no els volen, i inclús els que volen ser espanyols se senten incòmodes i atacats nom´s per ser Catalans.

    • Ú de Valencia

     Al congrés dels diputats parlant Espanyol, Vasc, Catalá i Galeg, amb traductors a raó de no-sé-quants-mil-euros per sesió parlamentaria… Això, fill meu, ES DE TRACA!!

     • ciutadà

      No és al Congrés del Diputats, sinó al Senat que ni hauria d'existir. Tot el que es gasten en traducció simultània costa menys que qualsevol quadre dels presidents del congrés al Congrés dels Diputats. Si multen a Catalunya per no retolar en català (llengua oficial) amb els conseqüents ingressos per l'administració et sembla malament, si gasten diners perquè els senadors puguen entendre alguna intervenció et sembla malament (quantitats nímies). Posa les dades i comparem dades i despeses, t'interessa tant les despeses? Segur que el Ministeri de Vivenda o de Defensa o altres institucions amb qualsevol subnormalitat ha gastat 3 vegades més que cap traducció simultània.

 • ciutadà

  Llibertat, llibertat, llibertat és la que hauria de tindre Carles Mateu per parlar en llengua valenciana, però l'han condemnat a sis mesos de presó per unes denúncies demostrades falses en el primer judici. El fiscal falangista ha de dormir content ara.

 • Ú de Valencia

  Imagineu que demá ix un Real Decret per el que a tota Espanya hi ha que rotular tot en Espanyol. Vos pareixeria bé? Segur que no, ho considerarieu una imposició propia dún régim falangista… una falta de llibertat per a decicir… veritat?

  Doncs és el mateix que defenseu a Catalunya.

  Moltes voltes algo just, es un injusticia que ens afavoreix

  • Jan M

   primer de tot. Parlem de la llibertat d'un eser humà, privada sis mesos, per paral valencià. El condemnat no solament no ha incomplit la llei (ni s'imaginaba que li poguera pasar açò) sino que feia ús un dret adquirit en la democràcia. Però s'ha fet us de la llei com si estiguerem en la dictadura. Comarar ambes situacions no es just, es terriblement injust. Ningú va a la presó per rotular SOLS es Castellà. Per començar,en loq ue planteges, si ixquera un Real Decret sobre les questions llingüistiques em pareixería que estan desautoritzant els Estatuts Autonòmics. Si, en canvi, es decidira a Les Corts, que tots els rètols deuen estar escrits TAMBË en Castellà, t'asegure que jo no ho compararia en xics empresonats per parlar una llengua aixó per dabant, però no em pareixería tan greu com a tu, de fet no m'extranyaría gens que es fera. Ho voría inecesari i un intent més de generar polèmica, de fet tú si eres defensor del bilingüisme deuries recolçar aqeusta mesura No? de fet deuríes demanar que també es multaren als que sols ho posen en Català. Jo preferisc no legislar sobre tot pero no em pareix una mesura polèmica garantir que es puga llegir els retosl TAMBÉ en Català, supose que es una manera de poder garantir als catals que podràn vore els rètols en la seua llengua, pero em pareix una mesura ineficaç perque algú que s'empenya en rotular sols en Castellà el seu negoci atendrà els clients en castellà. De fet te recorde que s'han fet coses pitjors fa no-res com es prohibir el terme "País Valencià" un terme històric de ús comú. Ara mateix el Gobern te poder per denunciar a tota la oposició, als sindicats, a medis de comunicació, asociacions culturals i asociacions de tot tipus de la societat civil. Polèmica per els rètols? jajajaj pero si ens fan cosses molt pitjors tots els díes, si es margina a Eiximenis, EIXIMENIS!!! que es del Segle XIV!!! Els valencians de marginació llingüistica i cultural en sabem molt, no ens fa falta imaginar Reails Decrets, la realitat es millor exemple.

  • Andrés

   Vinga, va, que sembles (a Castelló es diu "semblar") del GAV. Només ells poden defensar el "balensiá" i al mateix temps odiar-lo perquè es parle i es retole en castellà. També seràs dels que parla als fills en castellà "porque es el idioma del Gran Imperio ejjpañol." Saps què? Que per culpa de gent com tu a mi no m'ix d'ahí baix parlar com parlen a Sudamèrica. Si el valencià no serveix per a res, la veritat és que el castellà, que s'usa en el fictici Gran Imperio i a Sudamèrica, tampoc serveix per a res.
   Please, feel easy to reply my comment. I'd be very grateful about it. Greetings, pal.

 • Ú de Valencia

  Benvolgut Andrés, ací cada ú pot exposar les seues opinions i els seus arguments. A tú res t'importa si parle als meus fills en castellá o portugués. Tinc 30 anys i no tinc cap fill, pero com te quedes sense arguments, tens que fer prejudicis sense cap fonament. Qué té que vore Sudamérica? I a mi qué me dius del GAV?
  Jo defenc a les persones per damunt de les llengües i tú pots fer el que te done la gana, i parlar com vuigues, pero obri un poc la ment, te vindrá molt bé, i als teus fills també.

  • Andrés

   No tinc fills, però quan els tinga pense parlar-los en valencià, perquè del contrari, destruïria part de la història i cultura de la nostra terra. Només et dic que el que dius em recorda a eixa gent que ben poc es preocupa per mantindre una llengua plena de ferides pels atacs que provenen de Castella. Qui la defendrà si no som nosaltres? Clar està que intentant posar el castellà per damunt del valencià, l'acabarem ferint de mort. Per això a Catalunya s'ha de retolar, almenys, en català. Crec que més seny que ací sí que tenen.
   Hi ha fills que fins i tot havent sigut educats en català/valencià, acaben contestant els pares en castellà. Per què? Sí, senyor, perquè com que ací no s'obliga a retolar "almenys" en català, els xiquets ho veuen tot escrit en castellà i pensen "per a què parlar una llengua que no s'usa?" Del que s'ha oblidat la gent és que som més catalanoparlants que castellanoparlants (54% i escaig), però encara així, s'encaboten en que les botigues han d'anar retolades en una llengua que no representa a la majoria de valencians. És just substituir la llengua pròpia d'una manera tan macabra? No crec que una llengua en què es va escriure ciència, filosofia i història abans que el castellà, haja de ser eliminada de soca-rel.
   Salutacions.

  • Andrés

   I disculpa'm si et vaig ofendre, però és que no entenc la postura de deixar de transmetre una llengua que ens van deixar com a herència els nostres avantpassats i que la nostra terra ha estat sentint durant tant de temps fins que Franco va prohibir parlar valencià, i fins que la gent de fora d'ací va vindre durant els anys 70/80 sense adaptar-se. València està irreconeixible i fa molta llàstima. Ara damunt, ens empresonen per parlar valencià. Per flipar…

 • batiste

  He dit que no obliguen a retular en catala. Demane disculpes. Volia dir que pots retular en Catala i tambe en castella, u angles u el idioma que tu vullgues.